Szerző: Bodnár Ádám

2008. augusztus 1. 10:44

Meglepetésre nyereséges volt a Motorola

A mobiltelefon-divízió masszív vesztesége ellenére jelképes nyereséggel zárta második negyedévét zárt a Motorola, ami leginkább a vállalati és otthoni hálózati berendezésekkel foglalkozó részlegek jó teljesítményének, és a költségcsökkentéseknek köszönhető. Az eredmények meglepték a piacot, a bejelentést követően a Motorola részvényárfolyama 12 százalékkal erősödött.

[HWSW] A mobiltelefon-divízió masszív vesztesége ellenére jelképes nyereséggel zárta második negyedévét zárt a Motorola, ami leginkább a vállalati és otthoni hálózati berendezésekkel foglalkozó részlegek jó teljesítményének, és a költségcsökkentéseknek köszönhető. Az eredmények meglepték a piacot, a bejelentést követően a Motorola részvényárfolyama 12 százalékkal erősödött.

Az amerikai vállalat 8,1 milliárd dollár bevétellel zárta a második negyedévet, egy évvel ezelőtt a forgalom még 8,7 milliárd dollárt tett ki. A folytatólagos tevékenységből származó nettó nyereség 4 millió dollár volt, szemben a tavalyi második negyedév 38 milliós veszteségével. A Bloomberg által megkérdezett elemzők átlagosan 7,72 milliárdos forgalmat és részvényenként 3 centes veszteséget vártak, ezzel szemben a Motorola az egyszeri tételek nélkül 2 centes nyereséget tudott felmutatni.

A mobiltelefonokkal foglalkozó részleg bevétele 22 százalékos csökkenés után 3,3 milliárd dolláron állt meg, az üzemi veszteség meghaladta a 340 millió dollárt. A cég 28,1 millió mobiltelefont szállított le a második negyedév során, ezzel a gyártók rangsorában a bronzérmet szerezte meg, alig 400 ezer készülékkel megelőzve az LG Electronicsot. A set-top boxokkal, illetve mobiltelefonos hálózati berendezésekkel foglalkozó Home and Networks Mobility üzletág forgalma 7 százalékkal 2,7 milliárd dollárra nőtt, az üzemi nyereség 245 millió dollárt tett ki, ami 28 százalékos növekedésnek felel meg. Az Enterprise Mobility Solutions 6 százalékkal 2 milliárd dollárra növelte forgalmát, üzemi eredménye 24 százalékkal 377 millió dollárra emelkedett.

Az eredmények jól mutatják, hogy a Motorola nyakában koloncként lóg a gigászi veszteségeket halmozó mobilgyártó üzletág, amelynek a leválasztásáról a cég már korábban döntött, és egyre inkább úgy tűnik, helyesen. Neil Mawston, a Strategy Analytics elemzője szerint amennyiben a mobilrészleg fel tudja frissíteni a kínálatát és tovább tudja csökkenteni a költségeit, már jövőre nyereséges lehet. Paul Liska pénzügyi vezér szerint a Motorola jó úton halad afelé, hogy évi 1 milliárd dollárral csökkentse a költségeit, ennek kétharmadát a mobiltelefonos részlegnél fogják megtakarítani.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.