Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Ősszel is lesz HWSW free! Alkalmazott AI meetup és agilis fejlesztői meetup a módszertanok dzsungeléből, szeptember 24-25-én.

A tévék után a számítógépeknél is a 16:9 formátumú monitorok kora jön

Bodnár Ádám, 2008. július 07. 14:37
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A DisplaySearch piacelemző cég szerint 2012-re a noteszgépekben és az asztali monitorokban egyaránt a 16:9 képarányú megjelenítők terjednek el, leváltva a most domináns 16:10-es képernyőket, és végleg nyugdíjba küldve a hagyományos 4:3-as paneleket.

hirdetés
[HWSW] A DisplaySearch piacelemző cég szerint 2012-re a noteszgépekben és az asztali monitorokban egyaránt a 16:9 képarányú megjelenítők terjednek el, leváltva a most domináns 16:10-es képernyőket, és végleg nyugdíjba küldve a hagyományos 4:3-as paneleket.

A 16:9-es képarányú noteszek és monitorok megjelenését a fogyasztói igények előretörése okozza, például a nagyfelbontású és egyéb videóké, amelyeket a tévéken már régóta ebben a formátumban lehet nézni. A DisplaySearch szerint a gyártókat sem kell majd sokat noszogatni az átálláshoz, ugyanis a 16:9 méretarányú panelek gazdaságosabban termelhetők a jelenlegi gyártósorokon, mint a 16:10-es megjelenítők. Utóbbiakat egyébként is kizárólag notebookok és monitorok gyártásához használják, minden más területen a 16:9 méretarány a szabvány.

A 16:9 kijelzők átveszik az uralmat
A 16:9 kijelzők átveszik az uralmat
Forrás: DisplaySearch

Egy most nyilvánosságra hozott prognózis szerint 2008-ban a 16:9-es asztali monitorok már közel 10 százalékos részesedést szereznek, jövőre pedig a leszállított megjelenítők közel harmada lesz ilyen képarányú, de már a notebookok több mint negyedét is ilyen panellel szerelik majd. Az előrejelzés nem sok jót ígér a hagyományos, 4:3-as képernyőkhöz ragaszkodó felhasználók számára: 2009-ben már csak elvétve lehet majd 4:3 kijelzős notebookot venni, és az asztali monitoroknak is csak 20 százaléka lesz ilyen méretarányú. 2011-re a 4:3 megjelenítős notebookok gyakorlatilag örökre eltűnnek a piacról, asztali monitort azonban még 2012-ben is lehet majd kapni, bár 100 modellből mindössze 4-5 ilyen lesz majd a DisplaySearch szerint.

A vásárlók helyzete tehát ha átmeneti időre is, de némileg bonyolódik, ugyanis pár éven keresztül egymás mellett fut a három különféle kijelző-formátum. Emiatt a notebook- és monitorgyártók választéka ugyan egyedülállóan széles lehet, de ez egyben nehezíti is a választást, amelyet tovább bonyolíthatnak a régebbi típusú grafikus vezérlők, amelyek nem mindegyike támogatja a 16:9 formátumú "egzotikus" felbontásokat.

A HWSW októberben induló gyakorlatorientált, 10 alkalmas, 30 órás online képzéseire most early bird kedvezménnyel lehet regisztrálni!