:

Szerző: Bodnár Ádám

2008. július 21. 15:37

Megszűnt az árverseny a processzorpiacon

Az Intel végrehajtotta szokásos nyári árcsökkentését , azonban csupán maroknyi processzorának listaárát módosította -- ami azt jelzi, hogy a veszteségekkel küszködő AMD továbbra sincs abban a helyzetben, hogy nyomás alá helyezze riválisát.

[HWSW] Az Intel végrehajtotta szokásos nyári árcsökkentését, azonban csupán maroknyi processzorának listaárát módosította -- ami azt jelzi, hogy a veszteségekkel küszködő AMD továbbra sincs abban a helyzetben, hogy nyomás alá helyezze riválisát.

A legnagyobb mértékben a Core 2 Duo sorozat csúcsmodellje, a 3,16 GHz-es E8500 ára csökkent, ezt mától fogva 266 dollár helyett 183 dolláros listaáron kínálja az Intel. Ezzel párhuzamosan az E8400 ára 183 dollárról 163 dollárra esett, a 2,53 GHz-es, 3 megabájt L2 gyorsítótárat tartalmazó Core 2 Duo E7200 pedig 133 helyett 113 dollárért hozható el az Inteltől, ha valaki legalább ezer chipet rendel. A Core 2 Quad család népszerű alapmodellje, a Q6600 is olcsóbb mától, 224 dollár helyett 193 dollárért kapható. Az új árstruktúrából három dolog világlik ki: az egyik, hogy az Intel a Quadok alá fésülte be a Duók árát, vagyis egyértelműen igyekszik kínálatának felsőbb felét a négymagosok felé terelni.

A másik, hogy drasztikusan le kívánja csökkenteni Core 2 Duo kínálatát, mégpedig arra a három modellre, melyeket az árcsökkentés érint, ugyanis csak azokat ésszerű vásárolni. Harmadrészt, az előzőekből következően a vállalat 45 nanométeres termelésének parametrikus kihozatala (például órajel-fogyasztás jellemzők) rendkívül kedvező -- az Intel valószínűleg képes lenne nagy volumenben piacra dobni magasabb órajelű, 3,3-3,5 gigahertzes asztali chipeket is, a Nehalem közelgő érkezése miatt azonban tartalékol. A világ legnagyobb processzorgyártója mérsékelte néhány belépő szintű, egyfoglalatos munkaállomásokba és szerverbe szánt Xeon árát is, a 2,4 GHz-es X3220 és a 2,2 GHz-es X3210 224 helyett 198 dollárért vásárolható meg, a Xeon E3110 ára pedig 188 dollárról 167-re esett.

Az Intel lépésén látható, a piacon az árverseny mára nem hogy elcsendesedett, hanem gyakorlatilag egyáltalán nem létezik. A cég a Core mikroatechiktektúrára épülő lapkáival olyan műszaki fölénybe került az AMD-vel szemben, amelyet a Barcelona-generáció sem tudott megfordítani. A gigászi veszteségeket halmozó AMD elkeseredetten dolgozik azon, hogy ismét nyereségessé tegye a működését, ezért távol marad az árharctól, mint macska a forró kályhától -- így az Intelnek sincs miért aggódnia egyelőre.

A júniusban véget ért második negyedévben az Intel 9,5 milliárd dolláros bevételt ért el -- az év ezen időszakában még soha korábban nem sikerült ekkora forgalmat realizálni. A rekordbevételhez 1,6 milliárd dolláros nettó profit társult, ami éves szinten 25 százalékos növekedést jelent. Ezzel szemben az AMD 1,35 milliádos forgalom mellett 1,19 milliárdos nettó veszteséget volt kénytelen elkönyelni, elsősorban a felvásárolt ATI értékvesztésével kapcsolatos 880 millió dolláros leírás miatt. A negyedéves eredményekkel együtt az AMD azt is közölte, megválik Hector Ruiz elnök-vezérigazgatótól, akit Dirk Meyer operatív igazgató vált.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról