:

Szerző: Bizó Dániel

2008. július 3. 18:30

Kivonult a chipsetpiacról a VIA, a Nanóra koncentrál

Drámaian visszaesett a VIA Technologies árbevétele az első félévben, miután beszüntette chipsetjeinek kereskedelmi szállításait, mely eddig a vállalat forgalmának derekát képezte. A tajvani cég már igyekszik saját platformjaira, és új Nano processzorának sikeres piaci bevezetésére koncentrálni, melyre biztató érdeklődés mutatkozik.

[HWSW] Drámaian visszaesett a VIA Technologies árbevétele az első félévben, miután beszüntette chipsetjeinek kereskedelmi szállításait, mely eddig a vállalat forgalmának derekát képezte. A tajvani cég már igyekszik saját platformjaira, és új Nano processzorának sikeres piaci bevezetésére koncentrálni, melyre biztató érdeklődés mutatkozik.

A VIA kényszerű stratégiai váltása mögött a meghatározó processzorgyártók platformosítási törekvései állnak, melyek fejlesztési versennyel és marketingeszközökkel igába hajtották a független chipsetszállítók megritkult sorait -- mára az NVIDIA és a SiS a két utolsó mohikán a piacon. A VIA az elmúlt hónapok során fokozatosan beszüntette más gyártók processzorait támogató chipsetjeinek szállításait partnerei felé, így árbevétele 46 százalékkal esett vissza az év első hat hónapja során, és mindössze 147 millió dollárt tett ki.

A vállalat azonban bizakodó a kilátásokkal kapcsolatban, és megjegyezte, hogy júliusban megnövekedett a C7-M processzora iránti megrendelések száma, valamint következő generációs Nano processzorának szállításai augusztusban vagy szeptemberben kezdődnek meg, és már legalább három első vonalbeli PC-szállító adott le rá előrendelést. A Nano, melyet korábban Isaiah kódnéven ismertünk, a VIA nagy reménysége az életben maradásra. A chip egy teljesen új, korszerű 64-bites mikroarchitektúrát valósít meg a Fujitsu 65 nanométeres félvezető eljárásán, soronkívüli végrehajtással, 1 megabájt L2 gyorsítótárral, és fejlett energiagazdálkodási képességekkel, ráadásul rendkívül olcsón termelhető, területe mindössze 63 négyzetmilliméter.

A chip maximális fogyasztása 1 gigahertzen mindössze 5 watt, míg 1,4 gigahertzig 8 watt, és azonos órajelen a VIA versenyképesnek ígéri teljesítményét egy Merom-magos Celeron M processzorral, célterülete pedig a netbookok és az olcsó notebookok, valamint kompakt asztali PC-k, ahol a Celeronok mellett az Intel Atom termékvonallal is meg kell küzdenie. Azonos órajelen tipikusan nagyjából kétszeres teljesítményre lehet számítani a C7-M Estherhez képest, extrém esetekben négyszeresre, jelzi előre a VIA. Meg nem erősített pletykák szerint a VIA az NVIDIA-val kokettál, mely jövő év elején chipsetet dob piacra a Nano megtámogatására. Korábbi ipari pletykák szerint a két vállalat összeolvadás lehetőségéről is tárgyalt.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 19:58

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.