Szerző: Bodnár Ádám

2008. július 22. 14:00:30

Kartell miatt büntették meg az SAP-t és a Synergont

A Fővárosi Bíróság helybenhagyta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) két éve meghozott döntését , mely szerint az SAP és a Synergon összejátszottak a Paksi Atomerőmű 2004-es versenyeztetési eljárásán. A cégek fellebbeztek, de nem jártak sikerrel.

[HWSW] A Fővárosi Bíróság helybenhagyta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) két éve meghozott döntését, mely szerint az SAP és a Synergon összejátszottak a Paksi Atomerőmű 2004-es versenyeztetési eljárásán. A cégek fellebbeztek, de nem jártak sikerrel.

A GVH 2006 szeptemberében e-mail bizonyítékok alapján megállapította, hogy a Paksi Atomerőműnél az Oracle Applications HR és az SAP R/3 "bevezetett moduljainak felülvizsgálatára és a verzióváltás megvalósítására informatikai projektben tanácsadói és projektvezetői feladatok elvégzésére" kiírt tenderben az SAP és a Synergon egymás segítése érdekében előre megállapodtak a a lehetséges fő- és alvállalkozói szerepekről, illetve a beadandó ajánlatok tartalmáról.

A GVH 14,6 millió forintos bírságot szabott ki mindkét cégre, amelyek fellebbezést adtak be a döntés ellen, de az első fokon eljáró Fővárosi Bíróság elutasította a keresetüket. Megkeresésünkre az SAP elzárkózott az ügy kommentálásától, mivel folyamatban levő jogi ügyről van szó.

Az SAP és a Synergon rutinos résztvevője a hazai informatikai kartellügyeknek. 2006-ban a GVH 690 millió forintos büntetést szabott ki a német cég magyar leányvállalatára, miután bebizonyosodott, hogy az IBM-mel és az ISH-val előre megállapodtak egy öt magyar egyetemet érintő informatikai tenderre beadott ajánlatok részleteiről. A Synergont is többször elmarasztalta már a GVH, a cégre 2006 októberében 38 millió forint büntetést szabtak ki, miután kiderült, hogy a vállalat a Montanával és a HP-val összejátszva indult a Magyar Fejlesztési Bank egyes tenderein.

a címlapról

Hirdetés

Python everywhere!

2020. február 23. 13:00

Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt előszeretettel használják az üzemeltetők és DevOps szakemberek, tesztelők, illetve az adattudósok is, és elfut szinte bárhol, a mikrovezérlőktől egészen a böngészőkig.