Szerző: Bodnár Ádám

2008. július 24. 12:34

Ha esik ha fúj, az EMC növekedik

Közzétette második negyedéves eredményeit az EMC. A tárolóeszközök és adattárolási szoftverek legnagyobb gyártója még sosem zárt ennyire jó második negyedévet, a bevétel az összes termékszegmensben kétszámjegyű százalékkal nőtt.

[HWSW] Közzétette második negyedéves eredményeit az EMC. A tárolóeszközök és adattárolási szoftverek legnagyobb gyártója még sosem zárt ennyire jó második negyedévet, a bevétel az összes termékszegmensben kétszámjegyű százalékkal nőtt.

Az EMC második negyedéves forgalma egy év alatt 18 százalékkal 3,67 milliárd dollárra emelkedett, az általánosan elfogadott könyvelési alapelvek szerint számított nettó nyereség 13 százalékkal 377,5 millió dollárra nőtt. Az egyszeri tételek nélükli eredmény részvényenként 24 cent volt, ami 7 centtel múlta felül az elemzői várakozásokat. A váratlanul erős eredmények nyomán az EMC papírjai a tőzsdén kívüli kereskedés során több mint 13 százalékot erősödtek.

Joe Tucci elnök-vezérigazgató az eredmények kapcsán elmondta, a gazdasági nehézségek ellenére az informatikai infrastruktúra és virtualizációs megoldások iránt továbbra is élénk a kereslet -- ezt bizonyítja az a tény is, hogy az EMC sorozatban húsz negyedéve ér el kétszámjegyű százalékos bevételnövekedést. A jelenlegi negyedévben ez főképp az Egyesült Államokon kívüli piacoknak köszönhető, az USA-ban épp 10 százalékkal emelkedett az EMC bevétele, azonban a cég forgalmának már 48 százaléka külföldről származik. Az EMEA-régióban és Ázsiában 27 százalékkal nőtt az EMC bevétele, Dél-Amerikában pedig 24 százalékkal.

Az EMC adattárolási megoldásokból 2,87 milliárd dollár bevételhez jutott a negyedév során. A csúcskategóriás Symmetrix tárolók forgalma 10 százalékkal nőtt, a középkategóriás Celerra modelleké azonban 50 százalékkal ugrott meg. A Documentum tartalomkezelési portfólió 18 százalékos növekedés után 204 millió dollárt hozott az EMC konyhájára, az RSA biztonsági divízió pedig 144 milliót tett hozzá az összbevételhez.

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról