Szerző: Bizó Dániel

2008. július 16. 14:41

EU: az Intel nem csak a PC-gyártókat, hanem a kereskedőket is lefizette, hogy mellőzzék az AMD-t

Újabb vádakkal bővíti az Intel ellen folyó vizsgálatokat az Európai Bizottság, értesült a Wall Street Journal (WSJ). A lap belsős forrásoktól úgy tudja, Brüsszel kiterjeszti a chipgyártó óriás ellen folyó antitröszt vizsgálatot. A vállalatot ellen valószínűleg a közeljövőben hoznak elmarasztaló határozatot, mely inkriminált tevékenységének felfüggesztése mellett hatalmas pénzbüntetéssel is járhat.

[HWSW] Újabb vádakkal bővíti az Intel ellen folyó vizsgálatokat az Európai Bizottság, értesült a Wall Street Journal (WSJ). A lap belsős forrásoktól úgy tudja, Brüsszel kiterjeszti a chipgyártó óriás ellen folyó antitröszt vizsgálatot. A vállalatot ellen valószínűleg a közeljövőben hoznak elmarasztaló határozatot, mely inkriminált tevékenységének felfüggesztése mellett hatalmas pénzbüntetéssel is járhat.

Hosszú kéz

A Bizottság eddig azzal vádolta hivatalosan is az Intelt, hogy az a számítógépgyártók számára nyújtott olyan visszatérítési és marketingtámogatási rendszert, mely aláásta riválisai pozícióit. Az Intel márciusban adott választ zárt ajtók mögött a vádakra, melynek kiértékelése a háttérben azóta is folyik. Ahogyan arról lapunk korábban is beszámolt, a Financial Times Deutschland (FTD) ismeretei szerint Neelie Kroes versenyjogi biztos és csapata az Intel ellenében döntött, és hamarosan nyilvánosságra hozzák a hivatalos határozatot is. Az első vizsgálatok 2001-ben indultak meg az ügyben.

A vizsgálatok legújabb eredményei alapján azonban a Bizottság nemcsak az Intel számítógépgyártókhoz, hanem a kereskedőkhöz fűződő kapcsolatait is tűz alá veszi. Az elmúlt hónapok során ugyanis több alkalommal ütöttek rajta nagy európai szaküzletláncok irodáin, így a hivatal emberei bizonyítékgyűjtés céljából például razziáztak a kontinens legnagyobb elektronikai láncánál, a Media Saturn Holdingnál, valamint a számos üzlettel rendelkező brit DSG-nél, exkluzivitást biztosító dokumentumok után kutatva. A Media Markt és Saturn üzletekben kizárólag Intel-alapú konfigurációkat forgalmaznak, cserébe belsős források alapján tízmillió eurós nagyságrendű támogatásban részesült. Egyelőre nem tudni, hogy a kereskedőket milyen bírsággal sújtja Brüsszel.

Úgy tűnik, nemcsak kerestek, találtak is. A WSJ úgy tudja, Kroes bővíti a vádak körét azzal, hogy az Intel gyakorlatilag exkluzivitást vásárolt a kereskedőknél a részükre nyújtott ösztönző rendszerrel. Hivatalosan egyik fél sem szolgált újabb információkkal, az Unió szóvivője mindössze annyit közölt, még folynak a vizsgálatok, míg az Intel részéről a szokásos "együttműködünk a hatóságokkal" kommentár érkezett. Egyelőre nem tudni, az elítélő határozattal bevárják-e az ügy kereskedőket érintő részével kapcsolatos következtetéseket, ugyanakkor valószínű.

Nagynak a kicsiket bántani nem szabad

Az Intel ellen évek óta folyó, többször megszakadt vizsgálatokból levont következtetések a Bizottságon belül is éles vita tárgyát képezték, nemcsak az Intel vitatja a vádakat. A számítógépgyártóknak kínált kedvezmények ugyanis nemcsak egyszerűen alacsonyabb árakat eredményeznek a fogyasztóknak, hanem mivel az egyes PC-gyártók volumenéhez igazítottak, ezért versenykiegyenlítő hatással bír -- a kisebbek is a legnagyobbakéval hasonló beszerzési árakat érhetnek el, így gépeiket is versenyképes áron tudják kínálni. Az uniós jog a piacot védi, nem a versenyt magát. Az Intel visszatérítési rendszerének hatására vagy sem, a PC-ipart gyilkos verseny jellemzi, vékony profitrátákkal, ahol az Intel visszatérítéseinek lehívása sokaknak a veszteség és nyereség közötti különbséget jelenti.

A versenyjogi csapat azonban végül arra a végkövetkeztetésre jutott, értesült az FTD, hogy a támogatási rendszer hosszú távon mégiscsak rossz az európai piacnak, ugyanis súlyos hátrányt okoznak a rivális processzorgyártóknak, csökkentve a fejlesztési versenyt, és végeredményben a választási szabadságot. Ennek bizonyítékaként látja a hivatal azt, hogy a Transmeta, az IBM és a Cyrix is kiszorult a PC-processzorok piacáról, de az AMD is történetének egy újabb válságát nyögi, és az Intelre mutogat. Jelenlegi gyakorlatának betiltásával Brüsszel egyúttal kimondja, hogy az Intel visszaélt piaci erejével, és versenytársának kiszorításával megkárosította az európai vevőket, ami a vállalat éves forgalmának 10 százalékára rúgó büntetést is maga után vonhat -- ez 2,6 milliárd eurót is jelenthet.

[+] Mélyponton az AMD, milliárdokat pazarolt el az ATI-ra

Az Intel gyakorlatát máshol már elítélték korábban. A japán versenyhatóság szerint a vállalat csorbította a versenyt, és aláásta az AMD pozícióit. A hatóság felszólította a céget, szüntesse be jogszerűtlen gyakorlatát, mely kifejezte ugyan egyet nem értését, de együttműködött a határozattal -- a pénzbüntetés elmaradt. Japánban, amely az Egyesült Államok és Kína mögött a világ harmadik legnagyobb PC-piaca, az AMD szerint részesedése a 2002-es 22 százalékról 10-re esett vissza 2004 végére, míg az IDC piackutató vállalat ezeket a számokat 18 és 8 százalékra rakja, a tendencia viszont egyértelmű. A globális processzorpiac éves értéke 30 milliárd dollár feletti.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról