:

Szerző: Bodnár Ádám

2008. július 8. 18:29

Frissítve: Váratlanul lemondott a VMware elnök-vezérigazgatója

Váratlanul és azonnali hatállyal lemondott a VMware elnök-vezérigazgatója, Diane Greene, és a vállalat megvágta éves prognózisát is. A befektetők menekülnek, a bejelentés óta eltelt órákban az árfolyam több mint 25 százalékkal gyengült.

[HWSW] Váratlanul és azonnali hatállyal lemondott a VMware elnök-vezérigazgatója, Diane Greene, és a vállalat megvágta éves prognózisát is. A befektetők menekülnek, a bejelentés óta eltelt órákban az árfolyam több mint 25 százalékkal gyengült.

Persze a vártnál gyengébb előrejelzés nem jelenti azt, hogy a VMware rosszul teljesítene. A Thomson First Call által megkérdezett elemzők 51 százalékos növekedést vártak a tavalyi 1,3 milliárd dollárhoz képest, a VMware most közzétett prognózisa szerint ennél némileg kisebb lesz csak a bővülés üteme, azonban magyarázatot nem fűztek hozzá. Hasonlóképp Diane Greene sem indokolta meg távozását. Utóda az a Paul Moritz lesz, aki 2000-ig 14 éven át a Microsoftnál dolgozott. Innen kilépve megalapította a Pi Corporationt, amelyet a VMware anyavállalata, az EMC vett meg.

A VMware-t éppen tíz éve alapította Diane Greene és férje, Mendel Rosenblum, aki a Stanford Egyetem számítógéptudományi professzora volt. A vállalatot 2004 elején 635 millió dollárért vásárolta fel az EMC, majd tavaly tőzsdére vitte, megtartva többségi részesedését. A VMware mai akciója az EMC-t is magával rántotta, a tárolóeszközök és -szoftverek legnagyobb gyártójának részvényárfolyama 12 százalékkal csökkent.

A pénzügyi elemzők körében általánosan elterjedt vélekedés, hogy a Microsoft tervezettnél hat héttel korábban piacra került Hyper-V virtualizációs köztesrétege jelentős konkurencia a VMware számára és komolyan veszélyezteti a vállalat piaci pozícióit -- ez állhat a módosított előrejelzés hátterében is. Egyes vélekedések szerint a Hyper-V el fogja hódítani a kis- és középvállalatokat, míg a nagyvállalatok rövid távon kitartanak a VMware mellett. Az IDC becslése szerint a virtualizációs piac 2006-ban 5,5 milliárd dollárt tett ki, ez 2011-re 11,7 milliárd dollárra hízik.

Greene távozásáról időközben kiderült, nem önként döntött így, hanem a VMware többségi tulajdonosa, az EMC mondatta le. A vezetők úgy látták, a cégalapító már nem alkalmas arra, hogy egy évi 2 milliárd dolláros vállalatot vezessen, ezért más pozíciót ajánlottak neki a csoporton belül, amit Greene visszautasított.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 03:48

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.