Szerző: Bodnár Ádám

2008. július 25. 11:45

Az árprésben szenvedő chipgyártó részleg lehúzta a Samsung eredményeit

A laposkijelzőket és a mobiltelefonokat gyártó divízió szárnyalásának köszönhetően a Samsung Electronics 51 százalékkal növelte nyereségét, a képet azonban lerontotta a gyatrán teljesítő félvezetőgyártó részleg. A legújabb előrejelzések szerint a memóriapiacon 2009 előtt nem várható javulás, addig az árak a padlón maradnak. A cég részvényárfolyama a bejelentést követően 4 százalékkal zuhant.

[HWSW] A laposkijelzőket és a mobiltelefonokat gyártó divízió szárnyalásának köszönhetően a Samsung Electronics 51 százalékkal növelte nyereségét, a képet azonban lerontotta a gyatrán teljesítő félvezetőgyártó részleg. A legújabb előrejelzések szerint a memóriapiacon 2009 előtt nem várható javulás, addig az árak a padlón maradnak. A cég részvényárfolyama a bejelentést követően 4 százalékkal zuhant.

A világ legnagyobb memóriagyártójaként a Samsung továbbra is árprésben szenved, a chipgyártó üzletág üzemi eredményhányada a legutóbbi negyedévben 5,9 százalékra esett a tavalyi 7,7 százalékról -- az iparág helyzetét jól mutatja, hogy 2006-ben a divízió eredményhányada még 30 százalék felett volt. A vállalat vezetői szerint a túltermelési válság még jó ideig éreztetni fogja hatását, fellendülésre 2009 előtt nem is nagyon van kilátás. Elemzők korábban úgy látták, a DRAM- és flashpiac az év második felére már magára találhat, azonban a legújabb előrejelzések már pesszimisták.

Szerencsére a Samsung mobiltelefonos és laposkijelzős részlegei remekül teljesítettek. Előző 27 százalékkal növekedő forgalomnak örülhetett, az eladott mobiltelefonok száma 45,7 millió volt, amivel a cég második a Nokia mögött. A mobiltelefonos üzletág eredményhányada is csökkent, ahogy a fejlődő piacokon élénkül a kereslet az olcsó készülékek iránt, a telített piacokon pedig kíméletlen árverseny tombol a gyártók között. A laposkijelzőket gyártó részleg forgalma egy év alatt 41 százalékkal növekedett, az üzletág 21 százalékos üzemi eredményányadot és közel 1 billió won üzemi eredményt ért el, vagyis a csoportszintű nyereség közel felét adta.

A koreai elektronikai gigász a második negyedévben 18 billió won (18 milliárd dollár) feletti forgalmat ért el, nettó nyeresége 2,14 billió won (2,12 milliárd dollár) volt, ami nem érte el az elemzők 2,3 billiós előrejelzését. A nyereség 51 százalékos növekedése azonban nem annak köszönhető, hogy a vállalat teljesítménye olyan sokat javult volna, hanem annak, hogy a tavalyi második negyedévben a cég 2003 eleje óta nem látott alacsony profitot ért el.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról