Szerző: Bodnár Ádám

2008. július 28. 15:56

A kedvezőtlen gazdasági helyzet a szabad szoftverek malmára hajtja a vizet

A nyílt forrású szoftverekkel foglalkozó vállalatokat és szervezeteket tömörítő Open Solutions Alliance felmérése szerint a kedvezőtlen gazdasági körülmények között a nadrágszíjat összehúzó vállalatok a korábbinál többet fognak költeni nyílt szoftverekre, a jelentős licencköltség-megtakarítás miatt.

[HWSW] A nyílt forrású szoftverekkel foglalkozó vállalatokat és szervezeteket tömörítő Open Solutions Alliance felmérése szerint a kedvezőtlen gazdasági körülmények között a nadrágszíjat összehúzó vállalatok a korábbinál többet fognak költeni nyílt szoftverekre, a jelentős licencköltség-megtakarítás miatt.

A nyílt forrású szoftverek legfőbb vonzereje továbbra is a relatív olcsóságuk, a válaszadók 78 százaléka szerint ez az első számú tényező, amely mellettük szól. Emellett fontos szerepet játszik a gyártófüggetlenség, de a kód hozzáférhetősége és a megváltoztathatósága már csak kevesebbeket érdekel. A terjedés legfontosabb hátráltatójának a nyílt forrás körüli jogi kérdéseket, valamint a szállítók életképességét látja a piac, de sokan aggódnak a támogatás és a biztonság miatt is.

A szabad szoftverek hívei gyakran ellenérzésekkel viseltetnek a Microsoft iránt, az igazság azonban az, hogy az ilyen szoftverek 91 százaléka vagy eleve Windowson fut, vagy pedig Microsoft-termékhez kapcsolódik. Az OSA által megkérdezett vállalatok, szervezetek több mint fele aktív partneri kapcsolatot ápol a Microsofttal. A szabad szoftverek világában egyébként a partneri kapcsolatoknak fokozott jelentőségük van, erre utal legalábbis, hogy a cégek 97 százaléka ápol partneri kapcsolatot más, nyílt forrásban utazó cégekkel, amely a legtöbbször viszontértékesítést vagy közös értékesítést takar.

A nyílt forrású szoftverek nem meglepő módon az infrastruktúra terén járnak az élen, a válaszadók 47 százaléka szerint már "mainstream"-nek számítanak, míg a nyílt forrású alkalmazások esetében csak a megkérdezettek 20 százaléka vélekedett így.

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról