:

Szerző: Bizó Dániel

2008. július 8. 18:29

Tömeges leépítések a Siemensnél

A várakozásoknak megfelelően jelentős leépítést hajt végre a Siemens, Németország és Európa legnagyobb műszaki vállalata. Az ipari óriás vezetője ma jelentette be, hogy többezer fővel csökkentik a foglalkoztatottak számát a költségek csökkentése érdekében. Az elbocsátások leginkább az adminisztratív területeket sújtják, és kevésbé fenyegetnek mérnöki állásokat.

[HWSW] A várakozásoknak megfelelően jelentős leépítést hajt végre a Siemens, Németország és Európa legnagyobb műszaki vállalata. Az ipari óriás vezetője ma jelentette be, hogy többezer fővel csökkentik a foglalkoztatottak számát a költségek csökkentése érdekében. Az elbocsátások leginkább az adminisztratív területeket sújtják, és kevésbé fenyegetnek mérnöki állásokat.

Peter Löscher elnök-vezérigazgató 16 750 fő leépítését jelentette be Münchenben, a vállalat székhelyén. Bár ez rengeteg munkavállalót jelent, csak a 419 ezer foglalkoztatott kevesebb mint 4 százalékáról van szó. A Siemens célja, hogy 2010-ig az értékesítési és adminisztratív költségeket évi 1,2 milliárd euróval szorítsák vissza, hogy hatékonyságban jobban felvegye a versenyt legnagyobb riválisával, a General Electrickel. A GE tavaly alkalmazottanként 68 ezer dollárnyi nyereséget termelt, míg a Siemens a 13 ezer dollárt sem érte el. A német mamut kevesebb alkalmazottal igyekszik majd ugyanazt a munkát elvégezni.

Az ipari egységében 6350, az energetikaiban 3950, míg az egészségügyiben 2800 főre tehető az elbocsátások mértéke, közölte a vezér, míg a vállalati központ 800 fővel lesz könnyebb. Löscher hozzátette, hogy további elbocsátások sem kizártak, amennyiben a vállalat átalakítása megköveteli, de erre vonatkozó tervek egyelőre nem léteznek. Az elbocsátásokkal járó költségek egyelőre nem ismertek. A karcsúsítás nagysága némileg alatta maradt az elemzői várakozásoknak. A vállalat tavaly közel 72,5 milliárd eurós árbevétel mellett 2,4 milliárdos profitot mutatott fel, mely mindössze 5,4 százalékos eredményhányad, szemben a GE 13 százalékával.

A kijelölt úton tovább

A Siemens gyakorlatilag egy évtizede folyamatosan stratégiai transzformáción megy keresztül, melyben nem eléggé nyereséges tevékenységeit vagy átalakított vagy megszabadult tőlük, köztük a vállalat történelmi gyökereitől is, a telekommunikációs részlegtől, melyet a Nokiával közös vegyesvállalatba szervezett ki, 25 milliárd euró értékben. A konglomerátum fokozatosan visszavonult az informatikai és telekommunikációs iparágakból, ahogyan a rendkívül éles versenyben nehezen állta meg helyét ezeken a területeken.

Még a 90-es évek vége előtt leválasztotta a félvezetőgyártást, 1999-ben egyesítette számítógépes részlegét a japán Fujitsu európai leányával, 2005-ben pedig a BenQ vásárolta meg tőle a veszteségeket halmozó mobiltelefonos részleget -- a tajvani cég azóta majdnem bele is roppant ebbe a műveletbe. Az új Siemens elsősorban az egészségügyi szektornak célzott szolgáltatásokba, energetikába, valamint ipari szolgáltatásokba fektet.

Peter LöscherA Siemenst azonban nemcsak versenyképességi problémák sújtották, hanem korrupciós botrány és politikai harc. Ezek miatt Klaus Kleinfeld korábbi elnök-vezérigazgató, aki sikeresen navigálta a hatalmas német csatahajót, a távozás mellett döntött. A Siemens évek óta húzódó korrupciós botrányában eddig több mint 1 milliárd eurónyi megvesztegetésre derült fény, ahol nemcsak kormányzati és vállalati döntéshozókat, de a szakszervezeti vezetőket is lefizettek a vállalat képviselői. Ennek vizsgálata során eddig több felsővezetőt is őrizetbe vett a rendőrség, valamint az Egyesült Államok Értékpapír és Tőzsde Felügyelete (SEC) is vizsgálatokat folytat.

A krónikus vezetési válság közepette Kleinfeld önkéntes távozásával az egyetlen ésszerű lépésnek egy külső, a Siemens botrányaitól és belső hatalmi játszmáitól független vezér bevonása bizonyult. Löscher tavaly júliusban, egy éve vette át a kapitányi teendőket, korábban a Mercknél és a General Electricnél szerzett iparági tapasztalatokat. Hogy mennyire drámai időket él meg a Siemens, jól jelzi, hogy Löscher az első csúcsvezető a vállalat történelmében, aki kívülről érkezik, nem pedig a cég nevelte ki. Kleinfeld rosszízű távozásával elemzők megkongatták a vészharangot, Löscher ugyanakkor minden jel szerint kemény kézzel hajózik tovább a Kleinfeld által kijelölt irányban, és függetlensége segíti a tervek végrehajtásában.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 14:50

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.