Szerző: Bizó Dániel

2008. július 18. 17:10

Hivatalosan is újabb trösztellenes vádakat emelt az Intel ellen Brüsszel

Újabb kifogásokat emelt az Intel magatartásával kapcsolatban az Európai Bizottság, tovább bővítve a tavaly felhozott vádak körét. Brüsszel szerint a világ legnagyobb processzorgyártója egy számítógépgyártót és egy meghatározó kereskedőt is lefizetett az AMD termékeinek hátrányos megkülönböztetéséért. Az Intel sajnálatosnak nevezi, hogy a Bizottság vevő az AMD panaszkodására.

[HWSW] Újabb kifogásokat emelt az Intel magatartásával kapcsolatban az Európai Bizottság, tovább bővítve a tavaly felhozott vádak körét. Brüsszel szerint a világ legnagyobb processzorgyártója egy számítógépgyártót és egy meghatározó kereskedőt is lefizetett az AMD termékeinek hátrányos megkülönböztetéséért. Az Intel sajnálatosnak nevezi, hogy a Bizottság vevő az AMD panaszkodására.

A Bizottság azzal vádolja az Intelt, hogy a korábban már hivatalosan is kifogásolt, számítógépgyártóknak kínált kedvezményi rendszer versenyellenes volta mellett legalább egy PC-gyártónak is olyan pénzügyi juttatásokat nyújtott, melyekért cserébe a cég késleltette az AMD processzoraira épülő konfigurációk forgalomba hozatalát, és kizárólag Intel chipeket használt laptopjaiban. Egy további kifogás alapján az Intel egy meghatározó kereskedelmi lánc számára is olyan visszatérítéseket nyújtott, mely arra sarkallta, hogy ne árusítson AMD-processzoros gépeket. A számítógépgyártók vagy kereskedők büntetéséről egyelőre nem esett szó.

A hivatalos kifogásokat elküldte az Intel részére Neelie Kroes versenyjogi biztos csapata, és a vállalatnak lehetősége nyílik majd a közeljövőben megválaszolni azokat. A Bizottság ezt követően eldönti, további vizsgálatokat végez és kérdéseket szegez-e a chipgyártóhoz, ejti a vádakat, vagy elítéli piaci magatartásáért. Ez utóbbi esetben az Intelnek nemcsak inkriminált gyakorlatát kell beszüntetnie, de akár hatalmas összegű pénzbüntetésre is számíthat. A Financial Times Deutschland korábbi értesülései szerint Brüsszel elmarasztaló ítélet meghozatalára készül.

A Bizottság hat év többször megszakadt trösztellenes nyomozását követően tavaly azzal vádolta meg hivatalosan is az Intelt, hogy az a számítógépgyártók számára nyújtott olyan visszatérítési és marketingtámogatási rendszert, mely aláásta riválisai pozícióit. Az Intel márciusban adott választ zárt ajtók mögött a vádakra, melynek kiértékelése a háttérben azóta is folyik. Eközben a hivatal emberei az elmúlt hónapok során több alkalommal ütöttek rajta nagy európai szaküzletláncok irodáin. Bizonyítékgyűjtés céljából például razziáztak a kontinens legnagyobb elektronikai láncánál, a Media Saturn Holdingnál, valamint a számos üzlettel rendelkező brit DSG-nél, exkluzivitást biztosító dokumentumok után kutatva -- úgy látszik, találtak.

Az Intel szerint az AMD őt okolja saját hibás döntéseiből fakadó kudarcai miatt, a kisebbik gyártó ugyanakkor illegális monopólium szorításáról beszél, mely nem engedi, hogy a termékeinek jogosan kijáró piacrészesedést megszerezze. Bruce Sewell, az Intel jogásza a Wall Street Journalban úgy nyilatkozott, csalódott a Bizottság lépésével kapcsolatban, mely véleménye szerint arra utal, a Bizottság megette az AMD sztoriját arról, hogy az őt hátrányosan érintő árverseny problémás. Az Intel szerint az AMD egyszerűen felmentést akar az árverseny alól. Az európai versenyjog korlátozza, hogy egy domináns piaci szereplő milyen eszközöket alkalmazhat versenytársai ellenében, ha azok nem állnak a piac és a fogyasztók érdekében.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról