Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Állóháború alakul ki az Intel és az AMD között

Bodnár Ádám, 2008. július 02. 16:23
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Növelte processzorpiaci részesedését az első negyedévben az AMD, ami az iSuppli elemzése szerint elsősorban az asztali termékei sikerének köszönhető. Az első negyedévben az Intel a teljes processzorpiac 79,7 százalékát uralta, az AMD 13 százalékot szerzett bevételarányosan. A két cég közti ádáz harcnak ismét a többiek a vesztesei, a legnagyobb processzorgyártók a teljes piaci bevételnek már 92,7 százalékát teszik zsebre -- egy éve ez az arány még csak 91,3 százalék volt.

hirdetés
[HWSW] Növelte processzorpiaci részesedését az első negyedévben az AMD, ami az iSuppli elemzése szerint elsősorban az asztali termékei sikerének köszönhető. Az első negyedévben az Intel a teljes processzorpiac 79,7 százalékát uralta, az AMD 13 százalékot szerzett bevételarányosan. A két cég közti ádáz harcnak ismét a többiek a vesztesei, a legnagyobb processzorgyártók a teljes piaci bevételnek már 92,7 százalékát teszik zsebre -- egy éve ez az arány még csak 91,3 százalék volt.

A negyedik negyedévvel összevetve az Intel részesedése 1,2 százalékponttal növekedett, a tavalyi első negyedévhez képest azonban 0,7 százalékkal visszaesett. A második legnagyobb processzorgyártó 2008 első negyedévét 2,2 százalékponttal magasabb részesedéssel zárta, mint 2007 első negyedét, 2007 végéhez képest azonban 1,1 százalékpontos mínusszal zárt. A visszaesés alighanem annak köszönhető, hogy az ünnepi szezonban megnő a kereslet a konzumer modellek iránt, ahol az AMD erősebb pozíciókkal bír, mint a vállalati gépek szegmensében.

Az iSuppli elemzése is megjegyzi, hogy az idei első negyedévben az Intelnél és az AMD-nél is megállt a processzorok átlagos eladási árának csökkenése, ami az árharc mérséklődésére utal. Ezt megerősíti az is, hogy az Intel szokásos tavaszi árcsökkentése alkalmával a több száz különféle lapkát felvonultató kínálatából mindössze tucatnyi chipnek mérsékelte az árát, vagyis lényegében nem volt árcsökkentés, inkább csak egyfajta kiigazítás.

Az elemzőcég az IDC-hez és a Gartnerhez hasonlóan biztató képet fest a PC-piac alakulásáról, az iSuppli szerint az első negyedévben 69,9 millió gép talált gazdára, 12,1 százalékkal több mint egy évvel azelőtt. A jelentésből kiderül, hogy a noteszgépek szállításai 30 százalékkal nőttek, miközben a desktopoké stagnált -- ebből a fenti adatok fényében könnyen kiszámítható, hogy az első negyedévben nagyjából 45 millió asztali PC és 25 millió notebook kelt el.

A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.