:

Szerző: Bizó Dániel

2007. július 9. 13:42

A Transmetába fektet az AMD

Stratégiai befektetést hajtott végre az AMD a processzorpiacon valaha szép reményekkel induló Transmetába, közölte a két vállalat pénteken. A hivatalos közlemény szerint a tranzakció célja, hogy lehetővé tegye a Transmetának fejlesztései folytatását, valamint az AMD felhasználhassa a vállalat energiahatékonyságot célzó technológiáit. Az ügylet időzítése azonban azt valószínűsíti, inkább az Intel elleni tavaly ősszel indított szabadalmi pereskedést szeretné felszínen tartani az AMD.

[HWSW] Stratégiai befektetést hajtott végre az AMD a processzorpiacon valaha szép reményekkel induló Transmetába, közölte a két vállalat pénteken. A hivatalos közlemény szerint a tranzakció célja, hogy lehetővé tegye a Transmetának fejlesztései folytatását, valamint az AMD felhasználhassa a vállalat energiahatékonyságot célzó technológiáit. Az ügylet időzítése azonban azt valószínűsíti, inkább az Intel elleni tavaly ősszel indított szabadalmi pereskedést szeretné felszínen tartani az AMD.

Technológia licencelése?

A két vállalat amerikai idő szerint péntek reggel, a tőzsdei kereskedés nyitását megelőzően közölte, hogy az AMD 7,5 millió dollár értékben vásárolt Transmeta papírokat. A bejelentés hatására a Transmeta árfolyama napközben másfélszeresére ugrott, és végül közel 35 százalékkal magasabban zárt, miközben az AMD majdnem 1,5 százalékot erősödött. A részvényvásárlás mellett a hivatalos közlemények folytatódó technológiai együttműködésről beszéltek az energiahatékony chiptechnológiák területén, licencelésről, know-how transzferről azonban nem esett szó.

A Transmeta öt év titkos fejlesztést követően 2000-ben lépett a nyilvánosság elé energiatakarékos x86-os processzorával, a Crusoe-val. Az x86-os kompatibilitást szoftveresen biztosító Crusoe teljesítménye és hozzáférhetősége azonban a TSMC gyártási problémái következtében elmaradt a kezdetben lelkes iparág várakozásaitól, majd mire a vállalat gatyába rázta volna a designt (Efficéon) és a gyártást egyaránt (Fujitsu), az Intel Centrino úthengere eltaposta törpe riválisát. A vállalat a folyamatos veszteségeket már képtelen volt tovább finanszírozni, 2005-ben bedobta a törülközőt, és kivonult a processzorpiacról, helyette technológiájának licencelésére koncentrál.

Kommentár
Hogy az AMD a Transmetát legkésőbb annak bukását követően miért nem vásárolta fel, vagy legalábbis vette át processzortervező csapatát és a szükséges szabadalmakat, gyakorlatilag érthetetlen számomra. Az Intel már javában tapossa negyedik mobilplatformját, lefedve az összes szegmenst, miközben az AMD nagyjából még mindig ott tart, ahol az Intel 5-6 éve volt: gyártástechnológiával finomhangolt asztali processzort kínál.

A Transmeta kezdetben példátlan támogatást kapott a PC-ipar részéről, melyhez fogatóval az AMD sem rendelkezett például akkoriban -- érezhető volt, hogy a PC-gyártók szomjaznak egy mobil megoldásra, mely ráadásul alternatíva az Intel dominanciára. Az Intel akkoriban nem rendelkezett mobil architektúrával, gyártástechnológiai finomhangolással fedte le a laptopokat is.

Az AMD akkor húzott volna stratégiailag briliánsat , ha ekkor áll össze a Transmetával, 2002-2003 magasságában. Az új játékos bukása ugyanis lényegében a szerződéses gyártóhoz kiszervezett termelésre vezethető vissza. Az AMD méretesebb pénzügyi hátterével (bár a vállalat ekkor élte története egyik mélypontját) és nagyteljesítményű gyártástechnológiájával talán sikerre vihette volna a Transmeta által megálmodott rendkívül alacsony fogyasztású chipeket, így az AMD az olcsó és böszme konzummodelleken kívül érdemi jelenléttel bírhatna az ultrahordozható valamint vékony és könnyű szegmensekben is, nem elhanyagolható nyereséget termelve.

Vagy a pereskedés finanszírozása?

Miután kiszorult a processzorpiacról, a Transmeta tavaly októberben szabadalmi pert indított az Intel ellen, azt állítva, hogy a világ legnagyobb chipgyártójának számos processzora sérti a cég valamely szabadalmát. A törpecég állítása szerint megkeresték az Intelt a kérdéssel, tárgyalásokat folytattak, majd ennek eredménytelenségét követően került sor az ügy jogi útra terelésére. A Transmeta szerint az Intel termékei, köztük a Pentium III, Pentium 4, Pentium M, Core és Core 2 processzorokkal összesen 10 szabadalmat sértenek, köztük a SpeedStep dinamikus órajelszabályzó technológiával.

Ahogyan azt a technológiai iparban megszokhattuk, az Intel hamarosan viszontperelt, tagadva a jogsértést, egyúttal 7 szabadalom megsértésével vádolja a Transmetát. Az AMD pénzügyi injekciója azt tükrözheti, hogy a cég jogi csapata szerint a Transmetának van esélye a hosszadalmas és költséges per megnyerésére, így az Intel jelentős kártérítés megfizetésére is kötelezhetik. Az AMD valószínűleg egyúttal védetté is vált a hasonló követelésekkel szemben. Egy esetleges kártérítést követően ráadásul a rendkívül nyomott árfolyamon vásárolt Transmeta papírok ráadásul a többszörösüket érhetik majd. Ezt a forgatókönyvet erősíti, hogy a 7,5 millió dolláros injekció akkor érkezett, mikor a Transmeta likviditása a szakadék szélére került.

Esetleg mindkettő

Természetesen nem zárható ki az sem, hogy az AMD egyúttal technológiát is vásárolt, melyek később felbukkanhatnak termékeiben -- de nem 2-3 éven belül. A Transmeta eddig legsikeresebbnek tűnő szellemi terméke a LongRun 2 energiagazdálkodási technika, melyet a Sony, az NEC és a Fujitsu chigyártó részlege is licencelt. A LongRun 2 nemcsak egyszerűen a chipek órajelének és tápfeszültségének dinamikus változtatására képesek, hanem mindezt másodpercenként több százszor kalibrálják, optimalizálják a lapka állapotához (terhelés, hőmérséklet) igazítva, továbbá valamilyen trükkel a szivárgási áramot is drasztikusan redukálják tranzisztor-szinten. LongRun 2-vel akár felére is csökkenthető egy processzor tipikus fogyasztása, állítja a Transmeta. Az első LongRun 2 licencelt termék a napokban piacra dobott NEC M2, egy mobiltelefonokba szánt chip.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 03:34

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.