Szerző: Bodnár Ádám

2007. július 24. 09:37

A HP kezében az Opsware és a Neoware

Két újabb felvásárlást hajtott végre a HP szoftveres területen, a vállalat tegnap közölte, hogy 1,6 milliárd dollárért megveszi az Opsware-t, valamint 214 millió dollárért a Neoware-t.

[HWSW] Két újabb felvásárlást hajtott végre a HP szoftveres területen, a vállalat tegnap közölte, hogy 1,6 milliárd dollárért megveszi az Opsware-t, valamint 214 millió dollárért a Neoware-t.

A Netscape alapítójának cége a HP kezébe kerül

A kaliforniai központú Opsware az adatközpontok felügyeletét, üzemeltetését megkönnyítő megoldásokat fejleszt, amelyek egyszerűbbé teszik a rendszergazdák életét, például automatizálják az új szerverek telepítését vagy a meglevő gépeken futó szoftverek frissítését. A HP ezeket a megoldásokat saját portfoliójába integrálva olyan termékkínálatot igyekszik létrehozni, amelyek segítségével a lehető legolcsóbban üzemeltethetők a vállalati adatközpontok.

Az Opsware-t -- eredetileg Loudcloud néven -- Mark Andreessen alapította 1998-ban, miután a szintén általa létrehozott Netscape Communications beolvadt az America Online-ba. A Loudcloud sorsa kezdetben igen bizonytalan volt, a cég 2001-es tőzsdei megjelenésekor csak a remélt tőke felét sikerült bevonni, nem sokkal később a papírok értéke 1 dollár alá zuhant. A vállalat 2002-ben eladta szolgáltatási üzletágát az EDS-nek és felvette az Opsware nevet, majd a szerver- és adatközpont-menedzsment szoftverek fejlesztésére kezdett koncentrálni. A cég legnagyobb részvényese továbbra is Andreessen, aki az akvizíció nyomán több mint 130 millió dollárral lesz gazdagabb.

A HP részvényenként 14,25 dollárt ajánlott az Opsware-ért, ez 38 százalékos prémiumot jelent a pénteki záróárfolyamhoz képest. Figyelembe véve az Opsware készpénzállományát, a tranzakció értéke mintegy 1,6 milliárd dollár. Az akvizíció őszi lezárása után Ben Horowitz, az Opsware elnök-vezérigazgatója vezeti majd a HP Business Technology Optimization szervezetét és közvetlenül Thomas Hogannek, a HP szoftverüzletág vezetőjének tartozik beszámolási kötelezettséggel. Egyelőre nem tudni, hogy az Opsware 550 dolgozójából hányat vesz át a HP.

Stephen Elliot, az IDC elemzője szerint a HP számára komoly kihívást jelent majd az Opsware integrációja, valamint az átszervezése, illetve a nyeresége működtetése. Az Opsware a legutóbbi, április 30-án véget ért negyedévében 28,3 millió dolláros forgalmat ért el, miközben nettó vesztesége 10,6 millió dollárra rúgott. Mindazonáltal az Opsware, valamint a hasonló megoldásokkal foglalkozó cégek előtt nagy jövő áll, a szerver-menedzsment szoftverek piaca ugyanis az idén várhatóan több mint 20 százalékkal 400 millió dollár fölé növekszik.

Vékony kliensek forradalma

A HP emellett bejelentette, hogy 214 millió dollár készpénzért felvásárolja a Neoware-t, amely vállalati PC-k és vékony kliensek központi menedzselésére szolgáló megoldásokat fejleszt. A Neoware a HP személyi számítógépes üzletágába olvad majd be. Noha a vékony kliensek csak töredékét teszik ki a PC-piacnak, a szegmens dinamikusan bővül, az IDC előrejelzése szerint 2010-ig évi átlagban 20 százalék feletti növekedés várható ezen a piacon.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról