:

Szerző: Ady Krisztián

2007. július 4. 15:24

Az Epson szerint átlagosan a tinta felét dobjuk ki a szemétbe a nyomtatóból

Új nyomtatóit és multifunkciós készülékeit bemutató júniusi sajtótájékoztatóján ragadta meg arra az alkalmat az Epson, hogy belerúgjon egyet riválisaiba, főként a piacot igen olcsó tintapatronokkal felbolygató Kodakba. A vállalat megkeresésére a TÜV Rheinland készített egy összehasonlító tesztet, mely során természetesen az Epson nyomtatói bizonyultak környezeti szempontból a legtakarékosabbnak.

[HWSW] Új nyomtatóit és multifunkciós készülékeit bemutató júniusi sajtótájékoztatóján ragadta meg arra az alkalmat az Epson, hogy "belerúgjon" egyet riválisaiba, főként a piacot igen olcsó tintapatronokkal felbolygató Kodakba. A vállalat megkeresésére a TÜV Rheinland készített egy összehasonlító tesztet, mely során természetesen az Epson nyomtatói bizonyultak "környezeti szempontból" a legtakarékosabbnak.

Környezeti szempont, ami marketinges is

A kutatóintézet nyolc különböző nyomtatót tesztelt a HP, a Canon, a Brother, a Lexmark, az Epson és a Kodak kínálatából, és arra a megállapításra jutott, hogy a megvásárolt tintapatronokban található tinta átlagosan felét kidobjuk a szemétbe. A cég adatai szerint a fotónyomtatás során átlagosan 58, a dokumentumok nyomtatásakor 47 százalékos hatékonyságról beszélhetünk, azaz ennyi festéket használt fel a patronból a nyomtató azelőtt, hogy üresnek jelezte volna.

A nagy riválisként tesztelt Kodak EasyShare modell mindössze 40 százalékos hatékonyságra volt képes a TÜV tesztje szerint. Ezen viszont nem is lehet csodálkozni, ha tudjuk, hogy számos, olcsóbb árfekvésű nyomtatóban egy-egy tintapatron nem egy, hanem több, különböző színű festéket tartalmaz. Amennyiben valamelyik szín kifogy, az egész patront kicserélteti a nyomtató, függetlenül attól, hogy a többi tartályban még van festék. A tesztben természetesen ezek a nyomtatók szerepeltek gyengébben.

Epson
Az Epson szerint ez az egyetlen megoldás

A TÜV a teszt során egy csoportból választott ki véletlenszerűen fotókat, illetve egy "átlagos" prezentáció oldalait nyomtatták folyamatosan addig, amíg az egyik szín el nem fogyott -- az öt színt tartalmazó patronok ezt követően lényegében használhatatlanok lettek. Ezután megmérték az egyes tartályokban maradt festék mennyiségét, melyet bár megvásároltunk, a szemétbe kerül. Ezekkel a nyomtatókkal szemben komoly előnyben vannak azok a modellek, melyekben az egyes színek önálló patronokban vannak, ezeket egymástól függetlenül lehet csereberélni. A TÜV tesztje szerint ezeknek a nyomtatóknak a hatékonysága jóval nagyobb, 80 százalék körüli.

Az Epson a tesztet saját bevallása szerint a környezeti hatások szempontjából készíttette el, azonban a sajtóesemény, melyen felhasználta, kereskedelmi színezetet is ad neki. A vállalat nyomtatói -- mint az várható volt -- a legjobban teljesítettek ebben a teszten, igazolva az Epson mellett azokat a gyártókat is, akik olyan nyomtatókat dobnak piacra, melyek színenként különálló tintapatronokat használnak. Ezekkel elvileg nem csak olcsóbban, hatékonyabban lehet nyomtatni, de a környezetet is jobban kíméljük.

Önigazolás

PC Pro cáfolat
Megpróbáltuk beszerezni az internetszerte megjelent hírekben szereplő TÜV-Epson anyagot, kísérleteink azonban kudarcot vallottak. Ennek hiányában az általunk megkeresett konkurensek sem tudtak érdemi kommentárt fűzni hírünkhöz. A nyilvánosságra került adatok szerint a teszt azonban több szempontból is hiányosnak tűnik, egyrészt nem tartalmazza, hogy a patronok használhatatlanná válása előtt mennyi oldalt lehetett velük kinyomtatni, illetve mennyibe kerül egy-egy oldal nyomtatása a felhasználónak.

Arról sem esett szó, hogy a fejtisztítási procedúra alatt mennyi festéket pocsékolnak el egyes nyomtatók, a szakemberek szerint ezzel a sokszor automatikus funkcióval rengeteg tintát veszíthetünk el, akár még többet is, mint amennyit a külön kiürülő színek miatt a kukába kell dobnunk. A PC Pro egyik 2006-os számában megjelent, 23 oldalas, átfogó nyomtatóteszt szerint míg számos konkurens modell a tinta 95 százalékát használta nyomtatásra, a tesztben szereplő Epson nyomtató csupán 63 százalékos hatékonyságot ért el, a tinta 37 százaléka ment veszendőbe.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 01:03

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.