Szerző: Bodnár Ádám

2007. július 26. 09:44

Ismét várakozáson felül teljesített az Apple

Rengeteg iPodot és Macintosht adott el az Apple a második naptári negyedévben (ami a cég számára a pénzügyi év harmadikja), amelynek köszönhetően negyedével nőtt a forgalma és közel háromnegyedével a nyeresége. iPhone-ból két nap alatt 270 ezer fogyott a cég szerint.

[HWSW] Rengeteg iPodot és Macintosht adott el az Apple a második naptári negyedévben (ami a cég számára a pénzügyi év harmadikja), amelynek köszönhetően negyedével nőtt a forgalma és közel háromnegyedével a nyeresége. iPhone-ból két nap alatt 270 ezer fogyott a cég szerint.

Jól fogytak az Apple noteszek

A szerdai tőzsdezárás után hozta nyilvánosságra harmadik pénzügyi negyedévének eredményeit az Apple. A vállalat forgalma éves szinten 24 százalékkal 5,4 milliárd dollárr nőtt, miközben a nyeresége 73 százalékkal 818 millió dollárra emelkedett. A részvényenkénti 92 centes profit 9 centtel múlta felül az elemzői várakozásokat és 26 (!) centtel volt több az Apple saját előrejelzésénél. A prognózist túlteljesítő vállalat részvényeinek árfolyama a tőzsdezárást követő kereskedés során 9 százalékkal erősödött.

A negyedév során elért bevétel 60 százalékát a Mac PC-k tették ki, amelyek forgalma 33 százalékkal nőtt egy év alatt. Különösen a felfrissített MacBook és MacBook Pro gépek iránt volt erős a kereslet, az Apple notebook-eladásai 79 százalékkal ugrottak meg éves szinten. A zeneüzletág is jól tartotta megát, iPodból 9,8 millió fogyott a negyedév során, azonban a 21 százalékos volumennövekedést csak 4 százalékos bevételnövekedés kísérte, ami arra enged következtetni hogy főképp az olcsóbb iPodok (shuffle, nano) voltak kelendőek.

A fentieket azonban elhomályosítja a június végén óriási tömeghisztéria közepette piacra dobott iPhone, illetve annak régóta várt értékesítési adatai. Tegnapelőtt az AT&T mobilszolgáltató arról számolt be, hogy két nap alatt 146 ezer iPhone-előfizetést aktivált, az Apple szerint azonban az okostelefonból 270 ezer darab talált gazdára, ami 5 millió dollárt hozott a konyhára. Ez azonban még mindig jóval alacsonyabb mint az elemzők által becsült 400-500 ezer darab. A vállalat továbbra is tartja magát ahhoz a célkitűzéshez, hogy szeptember végéig 1 millió iPhone-t adjon el, 2008 végéig pedig 10 millió készüléket szállítson le.

Az év vége előtt Európába jön az iPhone

Tim Cook, az Apple üzemeltetési igazgatója hivatalosan is megerősítette, hogy az év vége előtt piacra dobják az iPhone-t Európában is, azonban hogy melyik országokban lesz kapható, azt egyelőre nem tudni, Cook mindössze annyit mondott, hogy "néhány nagyobb országban", amely alatt vélhetően Nagy-Britanniát, Németországot és Franciaországot kell érteni.

Az Apple hagyományosan konzervatív előrejelzést tett közzé a negyedik pénzügyi negyedévre vonatkozóan arra hivatkozva, hogy az iskokakezdési szezonban erőteljes promócióval támogatja majd az értékesítést, ami csökkentheti a bruttó eredménhányadot. A vállalat a negyedik negyedévre 5,7 milliárd dollár körüli bevételt és részvényenként 65 centes profitot vár. Az iskolakezdési szezonra minden bizonnyal új iMacet mutat be az Apple, amelynek premierje a következő hetekben várható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról