Szerző: Bodnár Ádám

2007. július 20. 09:15

Ismét óriási veszteség az AMD-nél

Sorozatban harmadik veszteséges negyedévét zárta az AMD, a második legnagyobb processzorgyártó azonban a várakozásoknál nagyobb bevételt ért el, ami 5 százalékkal emelte a részvényárfolyamot. Dirk Meyer, a vállalat elnöke és üzemeltetési igazgatója ennek ellenére elfogadhatatlannak nevezte az eredményeket.

[HWSW] Sorozatban harmadik veszteséges negyedévét zárta az AMD, a második legnagyobb processzorgyártó azonban a várakozásoknál nagyobb bevételt ért el, ami 5 százalékkal emelte a részvényárfolyamot. Dirk Meyer, a vállalat elnöke és üzemeltetési igazgatója ennek ellenére "elfogadhatatlannak" nevezte az eredményeket.

A vártnál nagyobb bevétel ellenére csillagászati veszteség

Az AMD a második negyedévet 1,378 milliárd dolláros bevétellel zárta, ami éves szinten 13 százalékos növekedésnek felel meg és 10 százalékkal magasabb az elemzői várakozásnál. Az üzemi veszteség 363 millió dollárt tett ki ugyanakkor, a számos egyszeri költség miatt nettó szinten pedig 600 millió dolláros negatívumot mutatott a mérleg, miközben egy évvel korábban még 88 millió dolláros nyereséget ért e a cég. Az ATI bekebelezésével kapcsolatos kiadásokra 130 millió dollárt könyvelt el ebben a negyedévben az AMD.

Az ATI viszonylag gyenge teljesítménye is rányomta a bélyegét az AMD eredményeire, az új Radeonok májusi megjelenése ellenére a grafikus üzletág bevétele 195 millió dolláron stagnált, miközben az üzemi veszteség 50 millió dollárt tett ki, ami 15 millió dollárral nagyobb az első negyedéves veszteségnél.

Nagy meglepetésre az AMD az első negyedévhez képest 38 százalékkal tudta növelni a leszállított processzorok számát, bár ez bevételben csak 20 százalékos növekedést eredményezett az árak csökkenése miatt. Elemzők szerint sokat segített a Toshibával kötött megállapodás, amely szerint a japán cég újra felveszi kínálatába az AMD-alapú notebookokat. További örömhír a vállalat számára, hogy az egyszeri tételek kiszűrésével számított bruttó eredményhányad az első negyedéves 31 százalékról 34 százalékra emelkedett. Az Intellel folytatott versenyben az AMD jelen helyzetét azonban jól jellemzi, hogy egy éve még 57 százalékos bruttó nyereséghányadot tudott felmutatni.

A megmentők: Barcelona és Phenom

Az elemzők részére rendezett telefonos konferencián Dirk Meyer elmondta, a vállalat Fab 36 üzemében befejezték az átállást a 65 nanométeres csíkszélességű gyártástechnológiára, a Fab 30-ban pedig most kezdődik meg a 90 nanométeres lapkák gyártásához használatos eszközök lecserélése. Ugyanakkor Hector Ruiz elnök-vezérigazgató azt közölte, hogy a New York közelébe tervezett Fab 38 chipgyár építését a költségek csökkentése érdekében elhalasztják. Meyer ígérete szerint az AMD most teljes figyelmét a 45 nanométeres eljárás bevezetésére fordítja -- erre legkorábban 2008 közepén kerülhet sor.

Remote IT
PC-gyártóktól származó értesülések szerint az év végén jön az AMD saját távmenedzsment-megoldása, az Intel AMT-re hajazó Remote IT, amely elsőként a Phenom-processzoros, RS700 és SB700 chipkészletes vállalati rendszerekben lesz elérhető.
Bob Rivet pénzügyi igazgató előrejelzése szerint a harmadik negyedévben is biztosan veszteséges lesz az AMD, legkorábban a negyedik negyedévben érhetik majd el a nyereségküszöböt -- ehhez azonban elengedhetetlenül szükséges, hogy a cég időben piacra tudja dobni és megfelelő mennyiségben szállítani tudja négymagos processzorait. Bár Meyer ígérete szerint a Barcelona a harmadik negyedévben piacra kerül, a vállalat nem vár jelentős bevételnövekedést, az előrejelzés szerint a jelenlegi negyedévben csupán a szezonálisnak megfelelő forgalmi bővülés várható. Ez arra enged következtetni, hogy a Barcelona tömeges szállításai csak később kezdődnek. Az asztali változat, a Phenom bejelentése a negyedik negyedév végén lesz Meyer ígérete szerint, azonban ő is beismerte, hogy az új chip az idén még nem járul hozzá jelentősen az AMD eredményeihez.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról