Szerző: Bizó Dániel

2007. július 30. 11:56

Intel: az Unió vádjai megalapozatlanok, a piacon erős a verseny

[Wall Street Journal/HWSW] Az Intel tagadja, hogy megsértette volna a közösségi versenytörvényt -- a vállalat által kiadott közlemény az Európai Bizottság múlt heti formális kifogására érkezett válaszként. Amint arról a HWSW is beszámolt, a Bizottság azzal vádolja az Intelt, hogy tisztességtelenül versenyzett, és ezzel megakadályozta legnagyobb riválisa, az AMD térnyerését.

[Wall Street Journal/HWSW] Az Intel tagadja, hogy megsértette volna a közösségi versenytörvényt -- a vállalat által kiadott közlemény az Európai Bizottság múlt heti formális kifogására érkezett válaszként. Amint arról a HWSW is beszámolt, a Bizottság azzal vádolja az Intelt, hogy tisztességtelenül versenyzett, és ezzel megakadályozta legnagyobb riválisa, az AMD térnyerését.

A világ legnagyobb processzorgyártójának jogásza, Bruce Sewell szerint a processzorpiac "normálisan működik", és az "Intel magatartása törvényes, versenyző, és hasznos a fogyasztóknak". Sewell hozzátette, hogy a Bizottság eljárása nem az ügyfelek, vagy fogyasztók felől, hanem a legfőbb riválisuk felől érkezett panaszokra épül. A jogász úgy véli, a Bizottság hivatalos kifogásában foglaltak megalapozatlan feltételezésekre és hibás logikára támaszkodnak, ezért jutottak arra a következtetésre, hogy az Intel megsérti Európa trösztellenes szabályozását.

A vita középpontjában az Intel úgynevezett visszatérítési rendszere áll. A vállalat a "jó vevőknek" ugyanis visszamenőlegesen kínál diszkontot, vagyis egyes küszöbértékek elérésekor a korábban megvásárolt processzorok, chipkészletek után is jár visszatérítés. Ennek természetszerű eredményeként a küszöbök felé közelítve egyre kevésbé éri meg más gyártó, vagyis az AMD termékeit vásárolni -- sőt egyes esetekben még ingyen sem. Hogy az Intel kap-e a Microsofthoz hasonlóan súlyos büntetést, és kell-e változtatni magatartásán, lényegében azon múlik, hogy ezt a kedvezményrendszert az Intel meg tudja-e védeni a Bizottság előtt.

Nem triviális
A Bizottság egy hatéves, többször megszakadt vizsgálati huzavonát követően döntött úgy, hogy formálisan is eljárást kezdeményez a világ domináns chipgyártója ellen. A megelőző hónapok során az ügyön dolgozó csapat belső próbavitákat tartott, melyek alapján nem volt egyértelmű, hogy az Intel kedvezményi rendszere káros az európai piacnak. Az Intel ugyanis a PC-szállítók méretére szabva határozza meg a diszkont küszöböket -- ez képezi a vállalat ellen folyó amerikai és japán trösztellenes perek magját. A viták során ugyanakkor az egyik véleményoldal szerint ez a piaci versenyt serkenti, mert kiegyenlíti a PC-gyártók közötti erőkülönbségeket, és alacsonyabb árakat eredményez a vevőknek.

Míg az Egyesült Államok jogrendjében a törvény a verseny intézményét védi a domináns szereplőktől, vagyis az AMD esetleges versenykorlátozó eszközökkel történt kiszorítása már önmagában alapját képezheti egy súlyosabb trösztellenes ítéletnek, addig az Unióban a piac, a vevők érdekei állnak a fókuszban -- ez magyarázza azt, hogy a kedvezményrendszer megítélése nem feltétlenül triviális. A Bizottság végül arra a konklúzióra jutott, hogy az Intel gyakorlata sérti a versenyt, mivel kevéssé sarkallja fejlesztésekre, valamint csorbítja a vevők választási szabadságát.
"A Bizottság kiválasztott néhány tényt, melyeket felhasználva jut arra a következtetésre, hogy van exkluzivitási megállapodás. Nekünk vannak más tényeink, melyek vitatják ezt" -- mondta el Sewell, ahogyan azt is, félreértésen alapul az, hogy a visszafizetések az AMD termékeinek piacra dobását akadályozták meg, vagy gátolták, és hibás logikára vall a diszkontprogram keretén belüli kifizetéseket AMD-ellenes tevékenységhez kötni. Az Intel azt a vádat is visszautasítja, mely szerint veszteségesen értékesített volna chipeket, hogy aláássa az AMD-t, amit kalkulációkkal is bizonyítani tud.

Az Intelnek most lehetősége nyílik arra, hogy hivatalosan, részletesen is reagáljon formális kifogásokra, és megcáfolja az ott állítottakat. Amennyiben a Bizottság úgy ítéli meg, hogy a vállalat nem adott kielégítő választ, akkor vélhetően szankciók mellett dönt -- az Intel ugyanakkor bíróság előtt támadhatja meg a Bizottság határozatait, így az ügy még évekig is elhúzódhat. Az Intel ellen még sosem hoztak jelentős trösztellenes ítéletet, szemben a Microsofttal, mely már dollármilliárdokat fizetett ki ilyen ügyek rendezésére.

Az Intel az AMD egy korábbi, 48 oldalas nyilvános panaszára adott válaszának üzenete lényegében az, hogy riválisa csak magát okolhatja sikertelenségéért, ugyanis számos stratégiai hibát elkövetett az elmúlt évek során, mint az alacsony félvezetőipari beruházások, vagy a notebookpiac figyelmen kívül hagyása. A chipgyártó óriás szerint amikor az AMD termékei versenyképesek, akkor jól teljesít a vállalat a piacon, amikor nem, akkor gyengén, vagyis a piac működik. Erre utalva mostani közleményét is ezzel zárta a vállalat: "A tény az, hogy az iparban vad verseny van és működése impozáns. Mikor a versenytársak teljesítenek és végrehajtanak, a piac megjutalmazza őket. Mikor botladoznak és alulteljesítenek, a piac ennek megfelelően válaszol".

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról