:

Szerző: Bodnár Ádám

2007. július 27. 11:11

Az Európai Bizottság hivatalosan is versenyellenes magatartással vádolja az Intelt

Hivatalosan is versenyellenes magatartással vádolja az Európai Bizottság az Intelt: a Reuters az EB szóvivőjére, Ton Van Lieropra hivatkozva hivatkozva tegnap adta hírül, hogy az Unió kifogási nyilatkozatot (statement of objection) nyújtott be az Intel piaci magatartásával kapcsolatban, ezt az információt azóta mások is megerősítették. A Bizottság azt állítja, hogy az Intel tisztességtelenül versenyzett és ezzel megakadályozta legnagyobb riválisa, az AMD térnyerését.

[HWSW] Hivatalosan is versenyellenes magatartással vádolja az Európai Bizottság az Intelt: a Reuters az EB szóvivőjére, Ton Van Lieropra hivatkozva hivatkozva tegnap adta hírül, hogy az Unió kifogási nyilatkozatot (statement of objection) nyújtott be az Intel piaci magatartásával kapcsolatban, ezt az információt azóta mások is megerősítették. A Bizottság azt állítja, hogy az Intel tisztességtelenül versenyzett és ezzel megakadályozta legnagyobb riválisa, az AMD térnyerését.

Több éves vizsgálat után döntöttek

Az Európai Bizottság éveken át vizsgálta az Intel tevékenységét annak nyomait kutatva, hogy a vállalat bevetett-e törvénytelen eszközöket az AMD kiszorítására. Az Intel tevékenységét már több országban is vizsgálták a hatóságok: a japán versenyhivatal például 2005-ben már kimondta, az Intel tevékenysége törvénysértő -- ugyanakkor jogi eljárás nem indult, mivel az Intel elfogadta az álláspontot. A japán versenyhivatal szerint az Intel azon gyakorlata, mely egyedileg, PC-gyártónként állapította meg a árkedvezményekhez, visszatérítésekhez és marketingtámogatáshoz szükséges volument, csorbította a versenyt, és aláásta az AMD pozícióit.

A japán állásfoglalás jogi lavinát vont maga után, melynek részeként az AMD számos trösztellenes pert indított a chipgyártó óriás ellen az Egyesült Államokban és Japánban, 48 oldalon tárgyalva annak bűneit, a kiszorító visszatérítések mellett az "engedetlen" PC-gyártókkal szembeni szóbeli fenyegetéseket és valós üzleti megtorlásokat. 2006 elején aztán Dél-Koreában ütöttek rajta a hatóságok az Intel helyi irodáján, a törvénytelen verseny bizonyítékai után kutatva. Ezek a fejlemények késztették az EU versenyjogi bizottságát arra, hogy újra elővegyék az Intel ügyét.

Mennyi az annyi?
Az AMD a második negyedéves tájékoztatóján közölte, hogy az első negyedévhez képest 38 százalékkal több processzort szállított le, így saját becslése szerint minden szegmensben növelte piaci részesedését. Az első negyedévben a Mercury Research adatai szerint azonban az AMD részesedése két éve nem látott mélységbe zuhant, ahogy a vállalat már lassan egy éve nem tud megfelelő választ adni a Core mikroarchitektúrára épülő Intel-chipek megjelenésére. Az Intel az első negyedév alatt 6,1 százalékponttal 80,5 százalékra növelte részesedését az x86-os processzorszállításokból, míg az AMD közel ugyanezen idő alatt 25,3 százalékról 18,7 százalékra esett vissza -- derül ki a Mercury jelentéséből.
Az Unió szintjén zajló vizsgálattal párhuzamosan egy német is folyt az Intel és egyes kereskedők kötött létrejött kizárólagos szerződéseivel kapcsolatban, melyek értelmében teljes számítógépkínálatuk a vállalat chipjeivel szerelt gépeket tartalmazhat csak. A Financial Times német kiadása tavaly júliusban azt írta, hogy az Intel kizárólagos szerződést kötött a Media Saturn Holdinggal, amelynek értelmében más gyártók, így az AMD chipjeivel szerelt számítógépek nem kerülhettek forgalmazásra a Media Markt és Saturn elektronikai üzletláncokban. A Bizottság számára rendkívül fontos lehet az ügy: a Media Saturn hálózat több mint 360 áruházból áll, melyek az Unió 10 országban találhatóak -- köztük Magyarországon is --, így a Közösség igen nagy része érintett.

Az Intel szerint a kedvezménypolitikája valójában jó a fogyasztóknak, hiszen a gyártók olcsóbban vásárolhatnak és ezáltal a PC-k is kedvezőbb áron kerülhetnek forgalomba. Az AMD ezzel szemben úgy érvel, hogy az Intel úgy állapítja meg a gyártók által igénybe vehető kedvezményeket, hogy az AMD processzorokat is vásárló cégek hátrányos helyzetbe kerülnek a többiekkel szemben. "Bármilyen más iparban címlapos sztori lenne ami itt folyik" -- mondta Henri Richard, az AMD értékesítési és marketing-igazgatója. "A számítógép-iparban valamiért mégis eltűrik."

Intel: az AMD csak magát okolhatja

A Intelnek 10 hét múlva egy szóbeli meghallgatások kell válaszolni a vádakra. Amennyiben nem tudja bizonyítani hogy kedvezménypolitikája versenyellenes volt, komoly büntetésre is számíthat. A cég állítja, mindig törvényesen versenyzett a piacon és "állnak elébe", hogy az AMD vádjaira végre felelhessenek. Szakértők szerint az ügy történelmi jelentőségű lehet az Intel és az AMD között folyó harcban és arra kényszerítheti az Intelt hogy jelentősen változtasson üzleti magatartásán nem csak Európában, hanem a világ minden részén. Azok az ügyfelek, akik a kedvezőbb árak érdekében csak az Intellel kötöttek üzletet és kerülték az AMD-t, a jövőben egyszerűen Európában vásárolják meg az Intel chipjeit. Ugyanakkor az eljárás évekig is eltarthat, így egyelőre korai lenne még jósolni bármit.

Az Intel korábban azt állította, az AMD gyenge piaci szereplésében nem a feltételezett versenyellenes gyakorlat, hanem a vállalat által elkövetett sorozatos stratégiai hibák játszanak szerepet. Ezek között említi a gyártástechnológiába való "vérszegény" beruházásokat, amelyek révén a vállalat "kapacitáskorlátolt". Az AMD elad gyakorlatilag minden chipet, melyet gyárt, miközben az Intelt vádolja a kereslet csorbításával. A másik stratégiai hibának az Intel a notebookpiac figyelmen kívül hagyását tartja, amely révén az AMD teljesen lemaradt a hordozható számítógépek iránti megugró keresletről.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 23:56

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.