:

Szerző: Bodnár Ádám

2007. április 18. 10:33

IBM: a lanyha amerikai eladások meglepték az elemzőket

Emelkedő bevételről és nyereségről számolt be az IBM, azonban az amerikai eladások gyengélkedése meglepte az elemzőket, akik azon aggodalmuknak adtak hangot, hogy az IBM, valamint a hozzá hasonló, a vállalalati megrendelésekre alapozó cégek előtt a vártnál nehezebb időszak áll. A pénzügyi mutatóit a napokban nyilvánosságra hozó EMC is az amerikai vállalalatok alacsony költekezési kedvére panaszkodott.

[HWSW] Emelkedő bevételről és nyereségről számolt be az IBM, azonban az amerikai eladások gyengélkedése meglepte az elemzőket, akik azon aggodalmuknak adtak hangot, hogy az IBM, valamint a hozzá hasonló, a vállalalati megrendelésekre alapozó cégek előtt a vártnál nehezebb időszak áll. A pénzügyi mutatóit a napokban nyilvánosságra hozó EMC is az amerikai vállalalatok alacsony költekezési kedvére "panaszkodott".

Gyendélkedő amerikai piac?

Az IBM első negyedéves bevétele éves szinten 6,6 százalékkal 22,04 milliárd dollárra emelkedett, a nyereség pedig 12 százalékkal 1,76 milliárd dollárra nőtt. A nyereség növekedéséből mintegy 3 százalékpontot tett ki az árfolyamhatás. Az eredmények megfeleltek az elemzők és a cég várakozásainak. A bevételek regionális eloszlását figyelve kiderül, miért aggódtak annyira az elemzők. Az EMEA régióban az IBM bevételei 13 százalékkal 7,6 milliárd dollárra nőttek (árfolyamhatás nélkül 5%), az ázsiai forgalom 10 százalékkal 4,5 milliárd dollárra duzzadt, miközben az amerikai eladások csupán 1 százalékkal emelkedtek és 9,1 milliárd dollárt tettek ki.

A Nagy Kék bevételének javát adó Global Services forgalma 8 százalékkal emelkedett, ugyanakkor a negyedév során megkötött új szerződések értéke 2 százalékkal 11,1 milliárd dollárra csökkent. Mark Loughridge pénzügyi vezető hangsúlyozta, hogy amennyiben az IBM meg nem nevezett ügyféllel kötött 400 millió dolláros megállapodás technikai okok miatt nem csúszik át áprilisra, akkor az új szerdődések értéke növekedett volna. A negyedév végén a Nagy Kék összesen 115 milliárd dollár értékű szolgáltatási szerdődésállománnyal rendelkezett.

Stagnáló hardvereladás, növekvő szoftverbevétel

A hardverértékesítés árbevétele 4,5 milliárd dollárt tett ki, ez éves szinten 2 százalékos növekedésnek felel meg, az árfolyamhatást kiküszöbölve pedig stagnálásnak. A mainframe-ek forgalma 12 százalékkal nőtt, a UNIX-szerverek bevételei 14 százalékkal ugrottak meg, ami jól jelzi a Power-alapú gépek piaci erejét. Az x86 kiszolgálók eladásai 7 százalékkal nőttek, a System i (korábban AS/400) szerverek forgalma azonban 13 százalékkal zuhant. A tárolóeszközök értékesítéséből származó bevétel 1 százalékkal csökkent, a félvezető-eladások pedig 7 százalékkal múlták alul 2006 első negyedévének szintjét.

A szoftver-üzletág forgalma 9 százalékkal 4,3 millárd dollárra nőtt. A köztesszoftverek (WebSphere, Information Mnagement, Tivoli, Lotus, Rational) eladásai éves szinten 10 százalékos növekedést produkálva 3,2 milliárd dollárt tettek ki, az operációs rendszerek forgalma 522 millió dolláron stagnált. Az egyéb szoftverek eladásai enyhén nőttek. Mark Loughridge elmondta, a szoftverrészleg növekedésének hátterében részben az akvizíciók álltak.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 01:56

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.