Szerző: Bodnár Ádám

2007. április 27. 09:58

Rekordnyereséghez segítette a Vista és az Office 2007 a Microsoftot

Saját előrejelzésénél és az elemzői várakozásoknál is jobb negyedévet zárt a Microsoft, köszönhetően a Windows Vista és az Office 2007 sikerének. A vállalat történetének legnagyobb negyedéves nyereségért érte el.

[HWSW] Saját előrejelzésénél és az elemzői várakozásoknál is jobb negyedévet zárt a Microsoft, köszönhetően a Windows Vista és az Office 2007 sikerének. A vállalat történetének legnagyobb negyedéves nyereségért érte el.

Rekordprofit

Az első naptári negyedévben, ami a Microsoft számára a harmaik pénzügyi negyedév, a cég 14,4 milliárd dolláros bevétel mellett 4,93 milliárd dollár, részvényenként 50 cent nyereséget ért el. Egy évvel korábban a redmondi vállalati 10,9 milliárd dollár forgalomról és 2,98 milliárdos -- részvényenként 29 centes -- nyereségről számolt be. Egyszeri tételek nélkül a profit részvényenként 49 centet tett ki, ami jócskán felülmúlta az elemzők 40 centes előrejelzését. A vállalat januárban 13,7 és 14 milliárd dollár közé várta saját negyedéves bevételét és 46-47 centes részvényenkénti profitot jelzett előre.

A teljes képhez azonban hozzátartozik, hogy a most lezárt negyedévben a bevétel és a nyereség is tartalmazott a megelőző negyedévről a Vista upgrade program miatt áthozott tételeket. Amint az ismert, az elmúlt év végén egyes új PC-kez olyan kuponokat mellékeltek, amelyek birtokában kedvezménnyel lehetett az idei megjelenése után a Vistát megvásárolni. A Microsoft tájékoztatása szerint ez 1,67 milliárd dollárral növelte a bevételt és részvényenként 12 centtel a profitot.

Sikeres a Vista

Hogy a Windows Vista kereskedelmileg sikeres, az nem kérdés: az operációs rendszereket forgalmazó Microsoft-divízió bevétele a tavalyi azonos negyedévvel összevete 68 százalékkal növekedő bevételről számolt be, a forgalom meghaladta az 5,2 milliárd dollárt. Az üzleti szoftverek bevétele 34 százalékkal 4,83 milliárd dollárra nőtt, a szervertermékek és fejlesztőeszközök 15 százalékos növekedést produkálva 2,76 milliárd dollár bevételt hoztak a konyhára. Az online szolgáltatásokért felelős üzletág bevétele 10 százalékkal 620 millió dollárra nőtt, a részleg azonban 200 milliós veszteséget volt kénytelen elkönyvelni.

Az Xboxot és a játékszoftvereket is tartalmazó Entertainment divízió bevétele 19 százalékkal 950 millió dollárra esett vissza, amelynek oka az Xbox 360 szállításainak csökkenése. A negyedév során a vállalat félmillió konzolt adott el, lényegesen kevesebbet mint egy évvel korábban. A tavalyi azonos negyedévben 1,7 millió Xbox 360 kelt el az akkor alig pár hónapja piacon levő, az USA-ban kirobbanó érdeklődéssel várt konzolból. A szállítások mellett csökkent ugyanakkor a részleg vesztesége is, ahogy sikerült leszorítani az Xbox 360 termelésének költségeit, így egy gépen kevesebb a veszteség. A Microsoft várakozásai szerint a pénzügyi év végéig, azaz június végéig 12 millió darabra nőnek az Xbox 360 kumulált eladásai.

Százból nyolcvanöt

A jelenleg is tartó, június 30-án véget érő negyedik pénzügyi negyedévre 13,1-13,4 milliárd dolláros forgalmat és részvényenént 37-39 centes profitot vár a Microsoft. A következő pénzügyi évre 56,5-57,5 milliárdos bevételt és részvényenként 1,68-1,72 dollár nyereséget jövendölnek a vállalat vezetői. Ez nagyjából egybeesik az elemzői várakozásokkal. A Microsoft előrejelzése szerint a 2008-as pénzügyi évben az eladott operációs rendszerek 85 százaléka lesz Vista, a Windows XP még mindig 15 százalékon tartja magát.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról