:

Szerző: Bodnár Ádám

2007. április 25. 09:59

Nehéz de nyereséges negyedéven van túl a Sun Microsystems

Nyilvánosságra hozta harmadik pénzügyi negyedévének adatait a Sun Microsystems, a vállalat nyereséget könyvelhetett el, azonban a bevétele elmaradt a várakozásoktól, mivel a szervereladások látványosan csökkentek. A tőzsde 6 százalékos árfolyamcsökkenéssel büntette a céget.

[HWSW] Nyilvánosságra hozta harmadik pénzügyi negyedévének adatait a Sun Microsystems, a vállalat nyereséget könyvelhetett el, azonban a bevétele elmaradt a várakozásoktól, mivel a szervereladások látványosan csökkentek. A tőzsde 6 százalékos árfolyamcsökkenéssel büntette a céget.

Az április 1-én véget ért negyedévben a Sun Microsystems forgalma 3 százalékkal 3,28 milliárd dollárra emelkedett, elmaradva a Thomson First Call elemzőinek 3,42 milliárdos prognózisától. A vállalat nettó nyeresége 67 millió dollárt tett ki, szemben az egy évvel ezelőtt elkönyvelt 217 milliós veszteséggel. Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy üzemi szinten a mostani negyedévben is veszteséges volt a Sun: 45 millió dolláros deficitet termelt. A cég cash flowja ugyanakkor 175 millió dolláros pozitívumot mutatott.

A HWSW becslései szerint a negyedév során 75 ezer szervert szállított le a Sun, amelyek közül 26,5 ezer épült x86 processzorokra. Az összes szerverforgalom 9 százalékkal csökkent, az x86-os gépek eladásai eközben 12 százalékkal nőttek évről évre. A Sun tájékoztatása szerint a tavalyi év elején piacra került, egyből nagy népszerűséget kivívó UltraSPRARC T1 (Niagara) processzoros gépek forgalma 125 millió dollár volt, ami már több negyedéve gyakorlatilag változatlan. A Niagara utódára épülő gépek az idei év második felében kerülnek piacra, de előtte még érkezik a "Constellation" kódnevű, Niagara-alapú blade szerver.

A vállalat szerint a szerver-eladások azért estek vissza 9 százalékkal, mert az ügyfelek a Fujitsuval közösen fejlesztett új kiszolgálók érkezését várták. Ezeket a gépeket az elmúlt héten jelentette be a két cég. A SPARC Enterprise termékcsalád alsó kategóriás tagjaiban Niagara, a felső kategóriásakban pedig a Fujitsu kétmagos SPARC64 VI chipje teljesít szolgálatot. A vállalat különösen büszke arra, hogy a szervercsalád mainframe-kategóriás megbízhatósági és rendelkezésre állási funkciókat is felvonultat. A gépek az UltraSPARC IV+ rendszereket váltják a vállalat kínálatában.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 07:38

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.