Szerző: Bodnár Ádám

2007. április 13. 14:40

Windows XP: ketyeg az óra!

A hírek szerint az év vége után nem lehet majd Windows XP-t tartalmazó PC-ket vásárolni, a Microsoft OEM-szerződése ugyanis csak Vistával telepített konfigurációk kereskedelmi forgalmazását engedi a gyártók számára. A Vista azonban bizonyos esetekben downgrade-elhető Windows XP-re, így senkinek sem kell lemondania a jól bevált operációs rendszeréről, még akkor sem, ha a boltokból elfogyott a Windows XP.

[HWSW] A hírek szerint az év vége után nem lehet majd Windows XP-t tartalmazó PC-ket vásárolni, a Microsoft OEM-szerződése ugyanis csak Vistával telepített konfigurációk kereskedelmi forgalmazását engedi a gyártók számára. A Vista azonban bizonyos esetekben downgrade-elhető Windows XP-re, így senkinek sem kell lemondania a jól bevált operációs rendszeréről, még akkor sem, ha a boltokból elfogyott a Windows XP.

Még nem elég jó Vista?

A Microsoft szoftverek életciklusát követő táblázat értelmében a Windows XP különféle változatainak (Home, Professional, Tablet PC Edition, Media Center Edition, Professional x64) a kereskedelmi elérhetősége 2008. január 31-e, vagyis ezután ezeket a szoftvereket hivatalos úton már nem lehet kiskereskedelemben megvásárolni, sem pedig Windows XP-vel telepített gépeket.

Az új generációs asztali Windows azonban sokak szerint még nem érett meg a széles körű használatra, még maga a Microsoft is elismeri, hogy lehetnek kompatibilitási problémák a meglevő alkalmazásokkal, bár ezek elhárításán nyilván dolgoznak a fejlesztők mind a Microsoftnál, mind pedig a független szoftverszállítóknál. Emellett az új Windows sebességére és a gépigényére is sokan panaszkodnak.

Van megoldás!

A döntés elősorban a kisebb vállalatokat érintheti érzékenyen, ebben a körben ugyanis gyakori, hogy a gépeket a kiskereskedelmi csatornákon keresztül vásárolják meg, ugyanúgy, mintha otthoni felhasználók PC-iről lenne szó. Egy ilyen környezetben könnyen elképzelhető, hogy a szervezet valamilyen okból még nem áll készen a Vista bevezetésére (pl. alkalmazás-kompatibilitási problémák miatt), de mégis szükség van új számítógépek vásárlására.

Lapunk érdeklődésére Szelthafner Zoltán, a Microsoft Magyarország asztali operációs rendszerekért felelős üzletágának vezetője megerősítette, a nagy PC-szállítók (pl. HP, Dell, Fujitsu Siemens, a hazai cégek közül pedig az Albacomp és a FEFO) 2008. január 31. után valóban nem forgalmazhatnak Windows XP-vel előre telepített gépeket, a kisebb összeszerelőknek azonban 2009. január 31-ig lehetősége van erre. "Ezen kiemelt partnerek a technológiai adoptáció szempontjából is élen járnak, új számítógépeiket már a fejlettebb Windows Vista rendszerekkel szállítják" -- mondta Szelthafner, aki ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a Windows Vista Business és Ultimate változatainak megvásárlása után lehetőség van a downgrade-elésre, vagyis a Windows XP használatára a Windows Vista megvásárlása mellett.

A Microsoft szerint a Vista minden idők legjobban startoló Windowsa, a kiskereskdelmi megjelenését követő 2 hónap alatt ugyanis 20 milliót adtak el belőle, míg Windows XP-ből annak idején csak 17 millió fogyott 60 nap alatt. A teljes képhez ugynakkor hozzátartozik, hogy a Windows XP premierje óta eltelt időben a PC-piac közel a duplájára nőtt, 2001-ben még világszerte 136 millió személyi számítógép talált gazdára, tavaly már 227 millió. A Microsoft által megadott adatok pedig nem csak a dobozos Vista-eladásokat tartalmazzák, hanem a tavaly év végén értékesített Windows XP-ket is, amelyekhez Vista-kupon járt.

Hamarosan lejár a Vista béta

Nem csak a potenciális vevők, hanem a Vista bétaváltozatainak felhasználói is nehéz idők elé néznek. A Vista különféle előzetesek időkorlátja ugyanis május végén lejár, ettől kezdve nem használhatók tovább, a felhasználóknak vagy meg kell vásárolniuk a teljes (nem upgrade!) verziót és azt feltelepíteniük, vagy pedig le kell törölniük a Vista bétát (vagy RC-t) és egy "szűz" Windows XP-t vagy más operációs rendszert telepítneniük. Természetesen ilyenkor az összes beállítás elvész, mint ahogy a feltelepített szoftvereknek is annyi.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról