:

Szerző: Bodnár Ádám

2007. április 20. 09:05

Történetének egyik legnagyobb veszteségét szenvedte el az AMD, befektetőt keres a cég

Történetének egyik legnagyobb veszteségével zárta az első negyedévet az AMD, a cég deficitje meghaladta az elemzői várakozás kétszeresét. A chipgyártó vezetői közölték, nyitottak egy magántőkés ügyletre, beleértve akár a kivásárlást is.

[HWSW] Történetének egyik legnagyobb veszteségével zárta az első negyedévet az AMD, a cég deficitje meghaladta az elemzői várakozás kétszeresét. A chipgyártó vezetői közölték, nyitottak egy magántőkés ügyletre, beleértve akár a kivásárlást is.

611 milllió dolláros veszteség

Az első negyedévben a második legnagyobb processzorgyártó 1,23 milliárd dolláros bevétel mellett 611 millió dollár nettó veszteséget volt kénytelen elkönyvelni, amelyből 113 millió dollár az ATI felvásárlásával és integrációjával kapcsolatos költség, további 28 millió dollár pedig részvényalapú kompenzációval kapcsolatos egyszeri kiadás. Az üzemi veszteség 363 millió dollár volt. Egy negyedévvel korábban a cég 1,77 milliárd dollár bevételt és 529 milliós veszteséget ért el, a tavalyi első negyedévben 1,332 milliárd dollár forgalom mellett 184,5 millió dollár profitot tudott felmutatni.

A cég forgalma éves összehasonlításban tehát 7 százalékkal csökkent annak ellenére, hogy a most közzétett mutatók már tartalmazzák az ATI eredményeit is. A vállalat közleménye szerint a processzorgyártó üzletág (Computing Solutions) bevétele 918 millió dollár volt, amely már tartalmazza az ATI chipkészletek forgalmát is. A tavalyi negyedik negyedévhez képest 38 százalékkal esett vissza az AMD processzorok forgalma. Az AMD által kiadott közleményből kiderül, a szerverekbe és asztali gépekbe szánt processzorok szállításai és bevételei éves szinten "jelentősen" csökkentek, míg a mobil processzorok esetében mindkettő emelkedett.

Az AMD általánosan elfogadott számviteli elvek (GAAP) szerinti bruttó eredményhányada az első negyedében 28 százalék volt, ez kevesebb mint fele a 2006 első negyedéves szintnek és 8 százalékponttal alacsonyabb a tavalyi negyedik negyedéves adatnál. A cég magyarázata szerint ennek oka hogy csökkentek a processzor-eladások, az eladott processzorok átlagos ára, valamint hogy a felvásárolt ATI termékein viszonylag alacsony a nyereség. Az ATi grafikus chipek eladásából származó bevétel 197 millió dollárt tett ki az első negyedévben, ez a megelőző negyedévvel összevetve 19 százalékos emelkedésnek felel meg, azonban ez annak köszönhető, hogy ez volt az első teljes negyedév, amikor az ATI eredményeit az AMD-be konszolidálták.

Tizennégy negyedévet követően ez volt az első olyan, amikor az AMD nem tudta növelni piaci részesedését. Az iSuppli piackutató vállalat adatai szerint az első negyedévben az AMD a teljes processzorpiac 11,1 százalékát birtokolta, 4,6 százalékponttal kevesebbet mint a negyedik negyedévben és 5,7 százalékponttal kevesebbet mint egy évvel korábban. Eközben az Intel egy év alatt 73,9 százalékról 80,2 százalékra javította piacrészét.

Eladó lehet az AMD

Robert Rivet pénzügyi igazgató elmondta, a cég pénzügyi helyzete stabil, készpénzállománya meghaladja az 1,2 milliárd dollár. Mindazonáltal a vállalat megfontolja a befektetési lehetőségeket és nyitott egy magántőkés ügyletre is. Korábban már többször is felrebbentek olyan pletykák, amelyek szerint az AMD-t egy magántőke-társaság vásárolná fel, vagy legalábbis szerezne meghatározó tulajdonrészt. Elemzők ugyanakkor úgy látják, az AMD nem feltétlen vonzó célpont a magátőke-társaságok számára, ugyanis egy rendkívül tőkeintenzív iparágban versenyez, ahol a vetélytársak nagyon erősek. Ugyanakkor a szakértők ezzel együtt nem zárják ki egy kivásárlás lehetőségét.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról