Szerző: Bodnár Ádám

2007. április 17. 13:08

Új biztonsági szoftverek a HP ProCurve Networking hálózati üzletágtól

Habár a ProCurve Networking immár 8 éve önálló üzleti egység a HP-n belül és Magyarországon is 2 több mint 2 éve jelen van, a divízió vezetője csak ma mutatkozott be a sajtó előtt. Darvas Benjámin és csapata bemutatta a vállalat új szoftveres biztonsági megoldását, a HP ProCurve Immunity Managert is.

[HWSW] Habár a ProCurve Networking immár 8 éve önálló üzleti egység a HP-n belül és Magyarországon is 2 több mint 2 éve jelen van, a divízió vezetője csak ma mutatkozott be a sajtó előtt. Darvas Benjámin és csapata bemutatta a vállalat új szoftveres biztonsági megoldását, a HP ProCurve Immunity Managert is.

Cég a cégben

A HP 25 éve gyárt hálózati eszközöket, az IDC 2006 harmadik negyedévére vonatkozó adatai szerint a ProCurve a menedzselt LAN-switchek piacán a második helyen áll, portszám alapján számított 16,2 százalékos piaci részesedése bár meg sem közelíti a Ciscóét (56,6%), de közel kétszer akkora mint a bronzérmes 3Comé (8,5%). 2006 második és harmadik negyedéve között a ProCurve közel harmadával növelte forgalmát portszám alapján Európában, ezzel a második legnagyobb növekedést produkálva a gyártók között, egyedül a viszonylag kis bázisról induló Alcatel ért el nagyobb bővülést.

A ProCurve üzletág méretét nehéz pontosan megbecsülni, a vállalat ugyanis nem hozza nyilvánosságra a forgalmi adatokat. A HWSW becslései szerint a divízió évente legfeljebb 1 milliárd dollár körüli bevételt produkál, vagyis a teljes árbevételnek csupán mintegy 1 százalékát adja, ugyanakkor jelentőségét nem szabad alábecsülni, ugyanis a hálózati eszközök piacán jóval nagyobb az elérhető nyereséghányad mint a PC-knél, szervereknél vagy tárolóeszközöknél. A részlegnél mintegy 350 fejlesztőmérnök dolgozik és a bevételek több mint tizedét fordítják kutatás-fejlesztésre.

Itthon a harmadik

Darvas Benjámin lapunk érdeklődésére elmondta, Magyarországon a ProCurve üzletág a HP forgalmának mintegy 3 százalékát adja, ez a HWSW becslése alapján mintegy 250-300 millió forint lehet. Az IDC 2006 harmadik negyedéves adatai szerint a ProCurve itthon portszám alapján csak 6 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik a menedzselhető LAN-switch szegmensben, ezzel a harmadik számú szereplő. Az európai átlagnál (15%) alacsonyabb részesedés valószínűleg annak is köszönhető, hogy a HP hálózati üzletága -- amely viszonylag önálló a cégen belül, arculata is egyedi -- két évvel ezelőttig "gazdátlan" volt Magyarországon. A Más európai országokban a ProCurve lényegesen jobban teljesít mint itthon, Finnországban például leszállított portszám alapján 40 százalékos részesedést tudhat magáének a cég, Ausztriában pedig 30 százalékost.

Darvas szerint a HP ProCurve eszközök előnye a versenytársakkal szemben a jó ár-teljesítmény arány, a központi menedzselhetőség, az integrált biztonsági megoldások, a nyílt ipari szabványok támogatása és az élettartam-garancia együttese. "Számos gyártó van a piacon, amely ilyen berendezéseket kínál, de csak a HP az, amely mindezeknek a követelményeknek egyszerre megfelel" -- vélekedett a ProCurve üzletág hazai vezetője, aki szerint itthon elsősorban a ProCurve 5400-as és 4200-as sorozatba tartozó switchek a legnépszerűbb termékek a kínálatban. Hazánkban több mint 100 HP-partner értékesíti a HP ProCurve eszközöket.

Új biztonsági megoldások

A sajtótájékoztató apropóját a HP ProCurve Immunity Manager megjelenése szolgáltatta. A ProCurve Manager Plus 2.2 menedzsment-alkalmazásba beépülő plugin a hálózati eszközök jelentései alapján képes kiszűrni az anomáliákat (pl. IP spoofing, DNS tunneling, stb.) és az előre beállított szabályok alapján utasítja az eszközöket az ellenlépések megtételére, ami lehet az adott port lezárása, a támadást indító végpont kizárása a hálózatból, vagy akár a forgalom mélyebb elemzése behatolásérzékelő eszközzel. A ProCurve Immunity Manager természetesen jelentéskészítésre is képes.

A HP ProCurve eszközökhöz a ProCurve Manager menedzsment-alkalmazás jár, amely ingyenes, azonban szolgáltatásai alapszintűek. A fejlettebb funkciók eléréshez a ProCurve Manager Plus szükséges, amelynek most jelent meg 2.2-es verziója. Az új verzió továbbfejlesztett policy-kezelést, áttekinthetőbb felhasználói felületet és nagyobb skálázhatóságot ígér. 2007 őszén érkezik a ProCurve Identity Driven Manager 2.2, amely a Microsoft Active Directoryval integrálva képes szabály-alapú hozzáférést megvalósítani a hálózaton.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról