:

Szerző: Bodnár Ádám

2007. április 18. 09:01

Csökkenő bevétel, növekedő nyereség az Intelnél

Közzétette első negyedéves pénzügyi eredményeit az Intel, a világ legnagyobb félvezetőgyártójának bevétele enyhén csökkent, nyeresége mégis az egekbe szökött, ez azonban nem a hatékonyság váratlan javulásának, hanem egy egyszeri, adózással kapcsolatos tételnek köszönhető. Az mindenesetre biztató, hogy az elemzők által figyelt bruttó eredményhányad ismét 50 százalék fölé kúszott, felülmúlva a vállalat saját, 49 százalékos előrejelzését.

[HWSW] Közzétette első negyedéves pénzügyi eredményeit az Intel, a világ legnagyobb félvezetőgyártójának bevétele enyhén csökkent, nyeresége mégis az egekbe szökött, ez azonban nem a hatékonyság váratlan javulásának, hanem egy egyszeri, adózással kapcsolatos tételnek köszönhető. Az mindenesetre biztató, hogy az elemzők által figyelt bruttó eredményhányad ismét 50 százalék fölé kúszott, felülmúlva a vállalat saját, 49 százalékos előrejelzését.

Az első negyedévben az Intel 8,9 milliárd dolláros forgalom mellett 1,6 milliárd dolláros nettó nyereséget ért el, a tavalyi első negyedévvel összevetve a bevétel 1 százalékos csökkenést, a nyereség 19 százalékos emelkedést mutatott. A vállalat közleménye szerint egy 300 millió dolláros adóvisszatérítés részvényenként 5 centtel 27 centre növelte a cég nettó eredményét. A Reuters Estimates által megkérdezett elemzők átlagosan 8,96 milliárd dolláros forgalmat és 1,28 milliárd dolláros profitot vártak.

Andy Bryant pénzügyi igazgató hangsúlyozta, az első negyedéves eredmények azért is múlták felül a árakozásokat, mert a processzorok ára az AMD-vel folytatott intenzív árverseny ellenére is csak a vártnál kevésbé csökkent, másrészt az előállítási költségeket is sikerült lefaragni. Bryant úgy véli, a második félévben tovább javulhat az Intel teljesítménye, ennek megfelelően az éves bruttó nyereséghányadra vonatkozó előrejelzést 50 százalékról 51 százalékra módosította a cég.

Elemzők pozitívan reagáltak az emelkedő bruttó eredményhányadra, ugyanakkor aggodalmukat fejezték ki a némileg csökkenő bevétel miatt. Bryant magyarázata szerint a forgalom apadását nagyrészt a piac szezonalitása magyarázza. A pénzügyi igazgató hozzátette, a cég a tervezettnél egy negyedévvel hamarabb befejezte a korábban elkezdett átszervezést, amelynek eredményeképp a dolgozók létszáma 6 ezerrel 92 ezerre csökkent.

Az Intel első számú riválisa, az AMD holnap teszi közzé negyedéves pénzügyi eredményeit. A vállalat idén már kétszer is figyelmeztette befektetőit, hogy az Intellel folytatott árverseny miatt nem fogja elérnia célszámokat. Április elején a cég azt közölte, a március végén zárult negyedévben a bevétel 1,23 milliárd dollár körül alakult, ez jócskán alatta marad a Wall Streeten dolgozó elemzők 1,54 milliárdos elvárásának és az AMD korábbi 1,6-1,7 milliárdos prognózisának. Az AMD szerint az első negyedévben a vártnál gyorsabban csökkentek az árak, de a processzorai iránt még nyomott áron sem volt elegendő a kereslet, ezért a szállítások is drámaian csökkentek.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 12:41

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.