Szerző: Bodnár Ádám

2007. április 10. 08:37

Újabb forgalmi figyelmeztetést tett közzé az AMD

Egy hónapon belül másodszor tett közzé forgalmi figyelmeztetést az AMD, a vállalat tegnap azt volt kénytelen bejelenteni, hogy az első negyedéves bevételei nem érik el a korábban már leszállított várakozásokat sem. A cég szerint a március végén zárult negyedévben a bevétel 1,23 milliárd dollár körül alakult, ez jócskán alatta marad a Wall Streeten dolgozó elemzők 1,54 milliárdos elvárásának.

[HWSW] Egy hónapon belül másodszor tett közzé forgalmi figyelmeztetést az AMD, a vállalat tegnap azt volt kénytelen bejelenteni, hogy az első negyedéves bevételei nem érik el a korábban már leszállított várakozásokat sem. A cég szerint a március végén zárult negyedévben a bevétel 1,23 milliárd dollár körül alakult, ez jócskán alatta marad a Wall Streeten dolgozó elemzők 1,54 milliárdos elvárásának.

1,7 helyett 1,23 milliárdos bevétel

Amint arról lapunk is beszámolt, az AMD vezére, Hector Ruiz március elején is hasonló hírekkel volt kénytelen az elemzők elé állni. A cég akkor még 1,6-1,7 milliárdos első negyedéves forgalmat remélt, elemzők 1,66 milliárdos bevételre számítottak. Ruiz március elején konkrétumok közlése nélkül azt jelentette be, hogy az AMD nem fogja elérni a kitűzött célt, a vezér indoklása szerint a nagy PC-gyártók az elmúlt hónapokban nem realizálták a korábban kifejezett keresletüket az AMD processzorai iránt, és a vállalatnak nem sikerült elég gyorsan átterelnie a szállításokat a viszonteladói/kiskereskedelmi csatornákba.

Az AMD tegnapi tájékoztatása szerint az első negyedévben a vártnál gyorsabban csökkentek az árak, de a processzorok iránt még nyomott áron sem volt elegendő a kereslet, ezért a szállítások is drámaian csökkentek. A háttérben nyilvánvalóan az Intel által indított agresszív támadás áll, a legnagyobb chipgyártó a Core architektúrára épülő processzoraival az utóbbi hónapok során kíméletlen offenzívába kezdett a piacon, az új termékek megjelenését a régebbiek árának gyors csökkentése kísérte, ellehetetlenítve az AMD-t szinte minden szegmensben.

Költségcsökkentés, átszervezés, létszámstop

Az AMD nem tett közzé eredményre vonatkozó előrejelzést, azonban nem férhet hozzá kétség, a cégnek masszív veszteséget okozott az Intel felöl érkező erőteljes árnyomás. Elemzői várakozások szerint a cég részvényenként 30 centes, azaz mintegy 150 millió dolláros veszteséget jelent majd be április 19-én, amikor nyilvánosságra hozza az első negyedéves pénzügyi mutatóit. Egy éve az AMD 1,33 milliárdos bevétel mellett 184,5 milliós nettó nyereséget produkált.

Az AMD tegnap azt is bejelentette, hogy a költségek csökkentése érdekében 500 millió dollárral megvágja az új gyártási kapacitások kiépítésére szánt büdzséjét, emellett átszervezi működését és a legszükségesebb pozíciókra korlátozza a munkaerő-felvételt. A vállalat befektetői pozitívan reagáltak a hírre, a részvényárfolyam 3,8 százalékkal erősödött a New York-i tőzsdén. Az AMD papírjai az elmúlt 12 hónap során mintegy 60 százalékot vesztettek az értékükből.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról