Szerző: Bodnár Ádám

2007. április 26. 10:19

Remek negyedévet zárt az Apple

Közzétette negyedéves pénzügyi eredményeit az Apple, a vállalat bevétele és forgalma is látványosan növekedett, a jó hírekre a részvényárfolyam közel 7 százalékot erősödött.

[HWSW] Közzétette negyedéves pénzügyi eredményeit az Apple, a vállalat bevétele és forgalma is látványosan növekedett, a jó hírekre a részvényárfolyam közel 7 százalékot erősödött.

A március 31-én véget ért második pénzügyi negyedévben a kaliforniai vállalat bevétele 21 százalékkal 5,26 milliárd dollárra emelkedett, nettó nyeresége 88 százalékkal 770 millió dollárra, részvényenként 87 centre ugrott. Mind a bevétel, mint a nyereség felülmúlta a Wall Street várakozásait, az elemzők átlagosan 5,17 milliárdos forgalomra és részvényenként 64 centes profitra számítottak. A vártnál sokkal jobb nyereség oka az iPodokba épített flash memóriachipek árának gyors csökkenése volt.

A negyedév során az Apple PC-i is jól fogytak, elsősorban a MacBook és MacBook Pro iránt volt élénk a kereslet, az eladott noteszgépek száma 79 százalékkal, értéke 83 százalékkal emelkedett. Az igazsághoz ugyanakkor hozzátartozik, hogy egy évvel korábban az Apple még csak az elavult iBook és PowerBook gépeket kínálta, az óriási kasszasikert hozó Intel-alapú MacBook Pro noteszgépek csak 2006 februárjának végén kerültek boltokba, a MacBook pedig a nyáron érkezett a piacra. Az Apple állítása szerint az elmúlt negyedév Mac-vásárlóinak több mint 50 százaléka volt új ügyfél, azaz korábban még sosem használt Apple PC-t. A Mac-eladások összességében 36 százalékkal nőttek.

A pénzügyi negyedév során 10,5 millió iPodot értékesített, ez éves összehasonlításban 23 százalékos növekedést jelent, az eladott iPodok értéke azonban 1 százalékkal csökkent, ami arra enged következtetni hogy a vevők az olcsóbb modelleket részesítik előnyben -- bár az Apple haszna ezeken is tisztességes.

A jelenlegi negyedévre 5,1 milliárd dolláros bevételt vár az Apple, ez alacsonyabb a Wall Street előrejelzésénél, azonban a cég szereti alacsonyra tenni a lécet -- talán mert azt könnyű átugorni. Újságírói kérdésre válaszolva Tim Cook operatív igazgató elmondta, a sokak által várt iPhone megjelenése júniusban, azaz a negyedév végén esedékes, azonban hogy mikortól vesznek fel rá előrendelést, illetve hogy valóban 1 millió darab telefon várja majd a vevőket a bemutató napján, azt nem árulta el.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról