Szerző: Bodnár Ádám

2007. április 5. 11:11

Az Exchange-felhasználók negyede kacérkodik nyílt forrású alternatívával

A Microsoft Exchange felhasználóinak 23 százaléka tervezi, hogy egy-másfél éven belül nyílt forrású megoldással váltja le a szoftvert -- derül ki a Yankee Group által elvégzett felmérésből.

[HWSW] A Microsoft Exchange felhasználóinak 23 százaléka tervezi, hogy egy-másfél éven belül nyílt forrású megoldással váltja le a szoftvert -- derül ki a Yankee Group által elvégzett felmérésből.

Nyílt forrás = megtakarítás

A Yankee Group mintegy ezer vezetőt kérdezett meg, a váltást tervező válaszadók többsége nem meglepő módon a nyílt forrású megoldásokkal elérhető megtakarítást jelölte meg indokként, általános vélekedés ugyanis, hogy ezek a szoftverek olcsóbbak és könnyebben felügyelhetők. A jelentés tartalmazza olyan cégek beszámolóit is, amelyek már lecserélték az Exchange-et valamifajta nyílt forrású e-mail megoldásra. "Semmi pénzért nem állnánk vissza Exchange-re" -- vallja az egyik IT-vezető. A legnépszerűbb nyílt forrású Exchange-helyettesítő a Zimbra, a Scalix és az OpenXchange, nyílt forrású levelezőkből pedig szinte végtelen a kínálat.

Ennek ellenére a Yankee Group úgy véli, a felhasználóknak inkább csak a "szája nagy", nem várható tömeges elvándorlás az Exchange-felhasználók körében, mindazonáltal az eredmények intő jelként foghatók fel a Microsoft számára. Laura DiDio, a Yankee Group elemzője példaként hozott fel egy 2001-ben végzett felmérést, ahol a megkérdezettek 38 százaléka azt állította hogy teljesen fel fog hagyni a Windows használatával, ami nyilván nem történt meg.

Funkciók özöne

Noha a felhasználók egy része az Exchange magas árára és nehéz menedzselhetőségére panaszkodik, a Microsoft szoftverébe folyamatosan kerülnek be az új funkciók és szolgáltatások, amelyekre a nyílt forrású vetélytársak még nincsenek felkészítve. Az Exchange 2007 egyik fontos újdonsága a "unified messaging" támogatása: az egységes kommunikációs környezet azt jelenti, hogy lehetőség van a felhasználókhoz érkező faxokat és akár a hangposta-üzeneteket is az Exchange postafiókjukba küldeni, amelyeket ezt követően az e-mail kliensükben olvashatnak el, illetve hallgathatnak meg.

Az új Exchange Serverben tárolt üzenetek szinte bárhonnan hozzáférhetők, köszönhetően az új Outlooknak, az új Outlook Web Accessnek -- amely egy böngészőben futva már gyakorlatilag az asztali Outlookkal azonos funkcionalitást biztosít és szinte teljesen ugyanúgy is néz ki --, valamint a mobil eszközök kiterjedt támogatásának. A mobiltelefonokra telepíthető klienssel már nem csak elolvashatók és küldhetők a levelek: lehetőség van többek között megjelölni őket (flagekkel), láthatók a HTML formátumú levelek, illetve kereshető a szerveren tárolt összes üzenet.

További figyelemre méltó új funkcionalitása még az Exchange Server 2007-nek, hogy a törvényi, rendeleti megfelelőség biztosítására szolgáló automatikus eszközöket ad az adminisztrátorok, vállalatok kezébe, előre definiált szabályrendszerekkel megkönnyíti az üzenetek titkosítására, továbbítására, illetve megőrzésére vonatkozó rendelkezések alkalmazását. Az adatbiztonság növelése érdekében új replikációs technológiák is beépítésre kerültek, ami ritkább mentést tesz szükségessé.

Laura DiDio, a Yankee elemzője szerint ilyen szintű funkcionalitás eléréséhez nem elég valamelyik nyílt forrású Exchange-helyettesítő, akát három-öt különféle alkalmazásra is szükség lehet, amelyeket aztán össze kell hangolni, vagy saját fejlesztésű komponensekkel kell kiegészíteni. DiDio példaként említett egy 5 ezer felhasználóval rendelkező New York-i médiavállalatot, amely kitart az Exchange mellett, mert számításaik szerint egy nyílt forrású alternatívát összeállítani és támogatni többe kerülne.

Növekedő piaci részesedés

Bár a Yankee jelentése alapján a felhasználók jó részének elege van az Exchange-ből, egy másik elemzőcég, a Radicati Group adatai azt mutatják, a Microsoft megoldása folyamatosan növeli piaci részesedését a többi szereplő (pl. IBM Lotus Domino, Novell Groupwise) kárára. A Radicati szerint 2005-ben az Exchange 57 százalékos piacrésszel rendelkezett, 2009-re ez 60 százalékra is nőhet. Az ügyfélszám növekedése pedig még akkor is megmaradhat, ha sokan lecserélik az Exchange-et, mivel mindig érkeznek új felhasználók, a piac egyre bővül.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról