Szerző: Ady Krisztián

2007. április 20. 12:04

Szabályozná a vezetékes hűségszerződéseket a Nemzeti Hírközlési Hatóság

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) Tanácsa közzétette a vezetékes telefonhozzáférés kiskereskedelmi piacaira vonatkozó újabb határozattervezetét, amelyben új elemként szabályozza a fogyasztók választási szabadságát korlátozó szerződések, az úgynevezett hűségszerződések felmondását is.

[HWSW] A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) Tanácsa közzétette a vezetékes telefonhozzáférés kiskereskedelmi piacaira vonatkozó újabb határozattervezetét, amelyben új elemként szabályozza a fogyasztók választási szabadságát korlátozó szerződések, az úgynevezett hűségszerződések felmondását is.

Nem lehet aránytalan

A tanács határozattervezete szerint a fogyasztók indokolatlan megkülönböztetésének minősül, ha a határozott idejű szerződés felmondását a szolgáltató egyoldalúan kikötött, a szerződés teljesítése során nyújtott kedvezményekkel, illetve a teljesítésre fordított költségekkel nem arányos és nem indokolt feltételekhez köti.

A kedvezményes ajánlat nem irányulhat a fogyasztó "röghözkötésére", arra, hogy esetleges későbbi, kedvezőbb ajánlatokat ne tudjon elfogadni. A tanácsnak a tervezett kötelezéssel nem célja a határozott időre szóló kedvezményes ajánlatok megtiltása, de ezek a határozat hatálybalépését követően már nem tartalmazhatnak a fogyasztók választási szabadságát korlátozó feltételeket, illetve a választást csak aránytalan költségekkel lehetővé tevő kitételeket.

Csak egyedileg vizsgálható

Mivel a határozott idejű szerződés keretében történő díjcsomagváltás, illetve szerződésfelmondás feltételei -- általában a kötbérfizetési kötelezettségek -- és a szerződés ideje alatt kínált kedvezmények egyaránt eltérőek, ezért a hatóság mindig csak egyedi esetekben tudja a feltételek indokoltságát és arányosságát vizsgálni.

A tanács a kiskereskedelmi piacok elemzése során mind az öt egykori monopolszolgáltatót jelentős piaci erejű (JPE) szolgáltatónak minősítette. Az Emitel, Hungarotel, Invitel, Magyar Telekom és Monortel cégekre, mint JPE szolgáltatókra a tanács a fogyasztók indokolatlan megkülönböztetésének tiltása mellett további két kötelezettséget is kirótt, melyek már az előző határozatban is szerepeltek. Ezek szerint továbbra is kötelező marad a közvetítőválasztás biztosítása és tiltott lesz az indokolatlanul magas díjak alkalmazása.

Ez utóbbi azt jelenti, hogy az érintett szolgáltatók az elkövetkező években, éves átlagban nem emelhetik az adott évben mért fogyasztói áremelkedésnél nagyobb mértékben az egyszeri bekapcsolási, illetve a havi előfizetési díjat. A határozattervezetet az érintettek a Hírközlési Értesítőben történő megjelenést követő huszadik napig véleményezhetik. A konzultációt követően a tanács a véglegesített határozatot megküldi az Európai Bizottságnak, és egyetértés esetén a végleges határozatot kihirdeti.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról