Szerző: Bodnár Ádám

2007. április 3. 08:58

Megkezdte a termelést az LG.Philips lengyelországi LCD-gyára

Megkezdte a termelést az LG.Philips lengyelországi üzeme, ahol 32 hüvelykes vagy ennél is nagyobb átlójú tévékbe szánt LCD-panelek végszerelését végzik. A Wroclawtól pár kilométerre található Kobierzyce városban található gyárban kezdetben évi 3 millió panelt állítanak össze, de 2011-re évi 11 millióra kívánják növelni a volument. Az LG.Philips összesen több mint félmilliárd dollárt fektet be a gyárba, amelynek 19,9 százalékban a Toshiba is tulajdonosa. A japán cég ezzel kívánja biztosítani az LCD-panelek stabil ellátását a saját tévékészülékei számára.

[HWSW] Megkezdte a termelést az LG.Philips lengyelországi üzeme, ahol 32 hüvelykes vagy ennél is nagyobb átlójú tévékbe szánt LCD-panelek végszerelését végzik. A Wroclawtól pár kilométerre található Kobierzyce városban található gyárban kezdetben évi 3 millió panelt állítanak össze, de 2011-re évi 11 millióra kívánják növelni a volument. Az LG.Philips összesen több mint félmilliárd dollárt fektet be a gyárba, amelynek 19,9 százalékban a Toshiba is tulajdonosa. A japán cég ezzel kívánja biztosítani az LCD-panelek stabil ellátását a saját tévékészülékei számára.

Az LCD-televíziók piaca tavaly 46,4 millió darabot tett ki a DisplaySearch szerint, árbevétel alapján pedig a globális tévépiac 49 százalékát adta, szemben az egy évvel korábbi 32 százalékkal. Régiók szerint Európa jelentette a legnagyobb piacot, 39 százalékot hasítva ki a globális tortából. Az LCD-tévék egyik legnagyobb gyártója, a Sharp szerint 2007-ben már 68 millió LCD-tévé talál gazdára világszerte, ebből 27 milliót Európában értékesítenek. A viszonylag olcsó és jól képzett munkaerőt felvonultató Kelet-Európai országok jelentőségét az iparban érdekelt cégek szinte mindegyike felfedezte már: Lengyelország mellett Szlovákia és Magyarország is kedvelt célpontja a befektetéseknek.

Március közepén a Samsung közölte, hogy összesen 600 millió dolláros befektetéssel LCD-panel összeszerelő üzemet létesít a szlovákiai Trnavában, januárban pedig a Magyarországon található jászfényszarui tévégyár kapacitásának növeléséről döntött a koreai elektronikai óriás. Szeptemberben a Samsung azt közölte, bővíti gödi panelszerelő üzemét, a tervek szerint erre a hónapra elkészülő új, 20 ezer négyzetméteres üzemben plazmamodulok előállítását végzik.

Az LCD-tévék piacán második helyen álló Sharp választása az LG.Philipshez hasonlóan szintén Lengyelországra esett, a cég decemeberben jelentette be, hogy 44 millió eurót ruház be a lengyelországi Torunban egy panelmodulokat előállító üzem építésére, amelyet 2010-ig további 150 millió eurós beruházás követ majd. A Toshiba is Lengyelországban vetette meg a lábát, a japán vállalat egy évente akár 1,5-2 millió darab, nagyméretű LCD-tévé összeszerelését végző üzemet telepít Wroclawba, ahol augusztusban indul be a termelés -- az itt gyártott tévékbe a paneleket az LG.Philips új gyárából szállítják majd.

Tavaly ősszel a a Sony is kelet-európai terjeszkedés mellett döntött, a japán cég tervei szerint szlovákiai Nyitrában kívánja léterhozni harmadik európai LCD-tévé bázisát, ezzel biztosítva, hogy képes lesz kielégíteni a növekvő keresletet. Az új üzem tervezett kapacitása évi 3 millió készülék. A helyszín viszonylag közel fekszik a Sony másik, Trnavában található gyárához. A japánok elképzelései szerint a trnavai tevékenységet fokozatosan a nyitrai létesítményhez csoportosítják át, amely 2007 szeptermerében kezdi meg működését.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról