Szerző: Bizó Dániel

2007. április 27. 13:07

Kleinfeld távozásával a Siemens jövője kerülhet veszélybe

[BusinessWeek/Spiegel] A Siemens elnök-vezérigazgatója, Klaus Kleinfeld tegnap közölte, hogy szerződését annak lejártát követően nem kívánja meghosszabbítani. Európa egyik ipari zászlóshajójának energikus kapitányát puccsal távolították el pozíciójából, írja a Spiegel, de abban a média, az elemzők és a befektetők is egyetérteni látszanak, hogy Kleinfeld távozása rendkívül kedvezőtlen a vállalatra nézve.

[BusinessWeek/Spiegel] A Siemens elnök-vezérigazgatója, Klaus Kleinfeld tegnap közölte, hogy szerződését annak lejártát követően nem kívánja meghosszabbítani. Európa egyik ipari zászlóshajójának energikus kapitányát puccsal távolították el pozíciójából, írja a Spiegel, de abban a média, az elemzők és a befektetők is egyetérteni látszanak, hogy Kleinfeld távozása rendkívül kedvezőtlen a vállalatra nézve.

Klaus Kleinfeld
Hector Ruiz, AMD CEO
A vérbeli kapitalistának tartott menedzser rövid vezetése alatt gyökeresen átformálódott a szenvedő Siemens, és mára erős nyereségességet tud felmutatni. A 49 éves vezér a nem megfelelően teljesítő részlegeket átstrukturálta, majd ha azok képtelen voltak produkálni a célszámokat, leválasztotta vagy eladta. Kleinfeld nem volt szívbajos a Siemens eredeti identitását jelentő telekommunikációs egységtől sem megszabadítani a 475 ezer embert foglalkoztató mamutot. Az eredmény: a Siemens előzetes negyedéves profitja 49 százalékkal, az elemzői konszenzust meghaladó mértékben közel 2 milliárd euróra ugrott.

A befektetők teljeskörű támogatása mellett a vezér természetesen számos szereplő ellenszenvét is kivívta, köztük az európai gazdaságokat béklyóban tartó hatalmas szakszervezetek egyik legnagyobbjával, az IG Metallal is szemben találta magát. A Spiegel szerint azonban Kleinfeld vesztét nem ez a kézenfekvő konfliktus okozta, hanem ellenkezőleg, a vállalat működését és eredményességét felügyelő ellenőrző bizottság és az igazgatótanács felől érkezett a támadás -- őrültek háza, ahogyan fogalmaz a német lap újságírója. Kleinfeld vélhetően nem látott más utat, minthogy felmondjon, mielőtt kirúgják.

A motivációk nem világosak, ugyanakkor vélhetően köze van a Siemens több százmillió eurót érintő korrupciós botrányhoz és a szakszervezeti megvesztegetési kísérletekhez, melyekkel kapcsolatban Kleinfeld frusztrációját fejezte ki egy interjú során a BusinessWeek munkatársának. A botrány kapcsán több felsővezetőt is letartóztattak, és Kleinfeld elődje, Heinrich von Pierer is ennek kapcsán távozott az ellenőrző bizottság éléről két hete. Egyes forgatókönyvek szerint von Pierer rántotta magával Kleinfeldet, másikak pedig arról szólnak, hogy a nem éppen feddhetetlen múlttal rendelkező felügyelőbizottsági tagok áldozták fel a vezetőt a vállalattal szemben vizsgálatokat folytató amerikai Értékpapír és Tőzsde Felügyelet (SEC) oltárán, hogy védjék magukat.

Akárhogyan is, Kleinfeld szeptember 30-a után távozik a Siemens éléről, aminek sem a német közvélemény, sem az elemzők,sem pedig a befektetők nem örülnek. A bejelentés kapcsán a vállalat papírjai egyből 1 százalékot estek, valamint a Standard&Poor jelezte, hogy negatív fejleménynek ítéli Kleinfeld lemondását a vállalat hitelminősítése kapcsán. Ahogyan az S&P fogalmaz, Kleinfeldnek kulcsszerepe volt abban, hogy javult a Siemens nyereségessége, és távozásával bizonytalanná vált a vállalat pénzügyi politikája, a tervek további végrehajtása, sőt a stratégiai irány is. Német félelmek szerint a Kleinfeldet elmozdítók azt kockáztatják, hogy a fejetlen és leértékelődő Siemens ellenséges magántőkés kivásárlás célpontjává válik, ami minden bizonnyal a szimbolikus vállalat feldarabolásához és továbbértékesítéséhez vezetne.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.