Szerző: Bodnár Ádám

2007. április 16. 10:49

CA: az alapító állt a könyvelési csalások hátterében

A CA szerint Charles B. Wang, a vállalat alapítója és korábbi vezetője áll annak a könyvelési csalásnak a hátterében, amely több mint tíz éven át folyt a vállalatnál. A vállalat belső vizsgálata szerint Wang utasítására hamisították meg a könyvelést annak érdekében, hogy a cég a valóságosnál jobb pénzügyi eredményeket produkáljon.

[HWSW] A CA szerint Charles B. Wang, a vállalat alapítója és korábbi vezetője áll annak a könyvelési csalásnak a hátterében, amely több mint tíz éven át folyt a vállalatnál. A vállalat belső vizsgálata szerint Wang utasítására hamisították meg a könyvelést annak érdekében, hogy a cég a valóságosnál jobb pénzügyi eredményeket produkáljon.

Az önkényúr

Charles B. Wang
Charles B. Wang
A jelentés szerint Wang regnálása alatt nem volt ritka, hogy képzetlen dolgozók kerültek vezető beosztásba, akiket aztán Wang dróton rángatott. Azokat a dolgozókat, akik nem értettek egyet vele, Wang rövid úton eltávolította a cégtől. A vállalatnál lényegében egyetlen döntést sem hoztak Wang tudta és beleegyezése nélkül, ráadásul a vezető kínosan ügyelt arra, hogy ne hagyjon maga után nyomokat: a dolgozók elmondása szerint nem használt sem e-mailt, sem hangpostát.

Wang irányítása alatt a vállalatnál hétköznapi jelenség volt a könyvelési csalás, dolgozók beszámolói szerint a megkötött szerződések visszadátumozása csak egy volt a számtalan trükk közül. Hogy erre hogy kerülhetett sor, azt jól magyarázza, hogy 2000-ben, amikor a CA világszerte mintegy 20 ezer dolgozót foglalkoztatott és a bevétele meghaladta a 6 milliárd dollárt, a belső ellenőrzés mindössze 5 főből állt, akik között részmunkaidősök is voltak.

Wang tagad

Wang ugyanakkor cáfolta a CA állításait, szerinte kizárólag az őt követő vezetőt, Sanjay Kumart terheli a felelősség. Kumart egyébként maga Wang választotta ki a CA -- akkor még Computer Associates -- élére. Kumar több más társával együtt azóta bűnösnek vallotta magát könyvelési csalásban és az igazságszolgáltatás akadályozásában, a vezetőre 12 év börtönt szabott ki Leo Glasser, brooklyni kerületi bíró. Wang úgy érvelt, a CA jelentése nem is lehet hiteles, hiszen olyan vezetők beszámolói alapján készült, akik már korábban bevallották, hogy az igazságszolgáltatás akadályozása érdekében hazudtak a hatóságoknak.

A jelentés szerint a vállalatnak mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy Wang visszafizesse a különféle jutalmakat, amelyeket felvett. 25 év alatt Wang több mint 1 milliárd dolláros személyes vagyonra tett szert a CA élén. A csalássorozat a CA-nak több mint 500 millió dollárjába került -- ennyit fizetett ki a cég különféle bírságokra, illetve a belső vizsgálatra. A vállalat azóta is viseli a következményeket, bár nevét Computer Associatesről CA-ra rövidítette.

Mivel a törvények szerint a könyvelési csalás és igazságszolgáltatás akadályozása bűncselekmények elévülési ideje az Egyesült Államokban öt év, Wangot már nem fogják felelősségre vonni, mivel éppen öt éve, 2002-ben mondott le az igazgatótanács elnöki posztjáról Sanjay Kumar javára, akit 2000-ben neveztek ki a CA elnök-vezérigazgatójává. Wang ma az egyik legnagyobb politikai befolyással bíró üzletember Long Islanden (New York), az övé többek között a New York Islanders hokicsapat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról