Szerző: Bodnár Ádám

2007. november 22. 15:53

A magas lóról beszélő főnökök és a céltalan megbeszélések dühítik a legjobban az irodai dolgozókat

A hosszú és céltalan megbeszélések dühítik a legjobban az irodai dolgozókat Európában -- derül ki a Canon Europe által készített felmérésből. A több mint 3 ezer európai irodai dolgozó bevonásával készített tanulmány alapján a munkahelyi stressz leggyakoribb okozója, ha a főnök lekezelően beszél a beosztottakkal, de az irodai hatalmi harc, a működésképtelen PC-k, illetve a nyomtatókba szorult papírok is sokakat frusztrálnak. Az iroda berendezése is lehet a feszültség okozója: a válaszadók 57 százaléka szerint a munkakörnyezetük már ránézésre is stressznövelő.

[HWSW] A hosszú és céltalan megbeszélések dühítik a legjobban az irodai dolgozókat Európában -- derül ki a Canon Europe által készített felmérésből. A több mint 3 ezer európai irodai dolgozó bevonásával készített tanulmány alapján a munkahelyi stressz leggyakoribb okozója, ha a főnök lekezelően beszél a beosztottakkal, de az irodai hatalmi harc, a működésképtelen PC-k, illetve a nyomtatókba szorult papírok is sokakat frusztrálnak. Az iroda berendezése is lehet a feszültség okozója: a válaszadók 57 százaléka szerint a munkakörnyezetük már ránézésre is stressznövelő.

A jelentés szerint az irodai dolgozóknak a papírmunkából is egyre inkább elege van: különféle iratok egyeztetése az egyik legfrusztrálóbb feladat a válaszadók szerint, de sokan említették időrabló feladatként a fájlok keresését a céges szerveren, a költségek elszámolását, valamint a szabadságolási kérelmek elküldését. Tíz dolgozóból egy naponta három órát tölt felesleges adminisztrációval, további négyen pedig naponta legalább két órát fordít erre. A válaszadólk közel 40 százaléka állította, hogy ezt az időt inkább fordítaná arra, hogy időben hazainduljon, 27 százalék a személyes fejlődésére, 16 százalék pedig egy tisztességes ebédszünetre fordítaná a felszabaduló időt.

Office Space

Az Egyesült Királyágban és Írországban tíz válaszadóból nyolc látta már, hogy valamelyik munkatársa hangot is adott elégedetlenségének, Olaszországban viszont szinte mindennapos a feszültség levezetése: a megkérdezettek 94 százaléka szerint gyakori az irodában a dühkitörések. A britek a leginkább veszélyesek fizikailag a közvetlen környezetükre: 19 százaléka vallotta be, hogy megütötte vagy megrúgta valamelyik működésképtelen irodai felszerelést, a leggyakoribb célpont telefon, a billentyűzet, illetve a nyomtató.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról