Szerző: Bodnár Ádám

2007. november 27. 13:23

Toronymagasan vezeti a vírusirtók hazai lakossági piacát a NOD32

A hazai lakossági víruskereső-piacot toronymagasan vezeti a NOD32 -- derült ki az NRC által végzett reprezentatív felmérésből, amely 1800 fős minta alapján készült. Az otthoni PC-vel rendelkezők 93 százaléka használ valamilyen vírusirtót, ezek közül a legnépszerűbb a NOD32.

[HWSW] A hazai lakossági víruskereső-piacot toronymagasan vezeti a NOD32 -- derült ki az NRC által végzett reprezentatív felmérésből, amely 1800 fős minta alapján készült. Az otthoni PC-vel rendelkezők 93 százaléka használ valamilyen vírusirtót, ezek közül a legnépszerűbb a NOD32.

Tízből négyen ezt használják

A szlovák ESET által fejlesztett szoftvert a magyar felhasználók 43 százaléka választotta, a dobogó második és harmadik fokát az otthoni használatra ingyenes Avast és AVG szerezték meg, előbbi részesedése 14, utóbbié 11 százalék. A Symantec Norton termékei 8 százalékos piacrészt szereztek meg, ezzel a negyedikek a rangsorban. A NOD32 gyorsaságának, kedvező árának, magyar kezelőfelületének és magyar neylvű terméktámogatásának köszönheti sikerét, legalábbis a válaszadók ezeket a szempontokat jelölték meg a legfontosabbnak a vírusirtó kiválasztásakor.

Kórház a lemez szélén
A NOD32-t fejlesztő szlovák ESET 1992-ben alakult meg. A NOD32 neve a népszerű Kórház a város szélén című sorozat ihletésére született, a NOD a Nemocnica na Okraji Disku rövidítése, ami magyarra fordítva kórház a lemez szélén. A név a bootvírusok korszakából ered, amelyek a lemez szélén található bootszektort fertőzték meg. A NOD-ból azóta számtalan változat jelent meg, mindannyiuk közös jellemzője a rendkívüli gyorsaság és pontosság, amit a független teszteken elért kiváló eredmények bizonyítanak: a Virus Bulletin próbáján 46-szor kapott 100% minősítést a termék, ami példa nélküli a víruskeresők között.
A felmérésből kiderült továbbá, hogy a hazai felhasználók többsége nem vásárolja, hanem alternatív utakon "szerzi be" a vírusirtóját. A megkérdezettek 41 százaléka nem vette, hanem "letöltötte" a szoftvert, ebben persze benne vannak az ingyenes változatok is. A válaszadók 17 százaléka "ismerőstől kapta" a vírusirtót, 10 százalékuk pedig a megvásárolt számítógéppel együtt kapta. A magyarok 9 százaléka boltban, 8 százaléka az interneten vesz vírusirtót, 4 százaléka az internetszolgáltatótól kapta, szintén 4 százalék pedig újság-előfizetéshez kapta ajándékba.

A felhasználók 71 százalékának gépét fertőzte már meg vírus

A kutatás arra is választ adott, hogy a hazai lakosság közel háromnegyede tapasztalt már vírusfertőzést a gépén, a legtöbben a fertőzött PC lassulására, furcsa viselkedésére panaszkodtak, de a válaszadók közel kétharmadának már az operációs rendszert is újra kellett telepítenie fertőzés miatt. A megkérdezettek 35 százaléka számolt be vírustámadásból adódó adatvesztésről, 9 százalék pedig kénytelen volt fizetni a vírusirtásért.

A magyarok leginkább attól tartanak, vírustámadás miatt elvesztik adataikat, a felhasználók 45 százaléka tárol a gépén bizalmas adatokat, amelyek elvesztése vagy illetéktelen kezekbe kerülése érzékenyen érintené. A veszélyek ellen a legtöbben vírusirtóval, tűzfallal (82%), spamszűrővel (51%), valamint kémprogram-eltávolítóval (39%) védekeznek. A felhasználók egyébként rendkívül elégedettek a vírusirtóikkal, attól függetlenül, hogy melyiket használják. Az átlagos elégedettség egy ötfokotzatú skálán 4,5 pont, az elégedettség tekintetében pedig nincs jelentős különbség a legjobbak között, a NOD32 (4,58), az Avast (4,55), az AVG (4,48) és a Norton (4,38) egyaránt hasonlóan teljesítettek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról