:

Szerző: Bodnár Ádám

2007. november 20. 10:21

Eladná az ipari kémkedési botrányba keveredett leányvállalatát az SAP?

Vezetőváltás történt az SAP által 2005-ben felvásárolt, majd idén ipari kémkedési botrányba keveredett TomorrowNow élén, de a német szoftveróriás már az eladást is fontolgatja -- állítják bennfenntes források. Ami biztos: a TomorrowNow elnök-vezérigazgatója, Andrew Nelson személyes okokra hivatkozva lemondott pozíciójáról, és hasonlóképp tett több más felsővezető is. A vállalatot most Mark White, az igazgatótanács elnöke irányítja.

[HWSW] Vezetőváltás történt az SAP által 2005-ben felvásárolt, majd idén ipari kémkedési botrányba keveredett TomorrowNow élén, de a német szoftveróriás már az eladást is fontolgatja -- állítják bennfenntes források. Ami biztos: a TomorrowNow elnök-vezérigazgatója, Andrew Nelson személyes okokra hivatkozva lemondott pozíciójáról, és hasonlóképp tett több más felsővezető is. A vállalatot most Mark White, az igazgatótanács elnöke irányítja.

Az SAP egyúttal azt is bejelentette, felmerült a TomorrowNow eladása. A cég "vizsgálja a TomorrowNow jövőjével kapcsolatos lehetőségeket, beleértve az eladást is" -- mondta a Reutersnek tegnap a vállalat szóvivője. Az SAP 2005-ben vette meg a TomorrowNow-t, amely kifejezetten PeopleSoft és J.D. Edwards termékek támogatására szakosodott. Az akvizícióval az SAP egyértelmű célja az volt, hogy ügyfeleket nyerjen el az Oracle-től, amely 2004 végén a J.D. Edwardsszal együtt felvásárolta a PeopleSoftot. Olcsóbbnak mondott szolgáltatásaival a TomorrowNow nemcsak direkt versenyt támaszt a támogatási bevételekért, de az SAP "Safe Passage" programjának alapköveként az Oracle ügyfeleinek SAP-ra migrálását is támogatja.

A bomba két évvel később, idén márciusban robbant. Az Oracle pert indított az SAP ellen, a vádak szerint az SAP az Oracle terméktámogatási weboldaláról több ezer szoftvert és dokumentációt lopott el. Az Oracle állítása szerint november végén különösen nagy forgalmat tapasztalt az ügyfelek számára fenntartott, jelszóval védett weboldalán, ahonnan a PeopleSoft és J.D. Edwards felhasználók tölthetnek le szoftvereket. A Customer Connection oldal forgalmi adatainak elemzése után kiderült, hogy több mint 10 ezer olyan letöltés zajlott, amelyet már lejárt vagy a végéhez közeledő támogatási szerződéssel rendelkező ügyfelek hajtottak végre. Ezekben az ügyfelekben az volt a közös, hogy azidőtájt lettek a TomorrowNow ügyfelei.

Az Oracle állítása szerint az alaposabb vizsgálat kimutatta, hogy a letöltéseket valójában nem maguk az ügyfelek indították, ugyanis a megadott jelszavakhoz tartozó e-mail címek, nevek és telefonszámok mind hamisak voltak. Az IP-címek alapján a nyomok az SAP tulajdonában levő TomorrowNow egyik irodájába vezettek -- állítja az Oracle. Az SAP az Oracle szerint négy napon keresztül napi 1800 szoftvert és dokumentációt töltött le -- miközben egy átlagos ügyfél havonta összesen 20 letöltést hajt végre a Customer Connection oldalon. A San Franciscó-i kerületi bíróságra beadott keresetben az Oracle azt állítja, az SAP jogtalanul fért hozzá az információkhoz, amelyek birtokában akár maga is nyújthat támogatást bizonyos Oracle szoftverekhez, illetve el tudja csábítani az Oracle ügyfeleit.

Idén nyáron az SAP beismerte, valóban voltak "helytelen letöltések", a német szoftveróriás ugyanakkor sietett leszögezni, hogy a letöltésekkel megszerzett anyagok nem kerültek hozzá, azok mindvégig megmaradtak a TomorrowNow rendszerében. Az ügyben az Igazságügyi Minisztérium vizsgálatot indított, az első meghallgatások a jövő év elején esedékeses -- feltéve, hogy a felek nem egyeznek ki addig. Amerikai elemzők egyhangúan úgy értékelik, az általában tisztességesnek tartott SAP hírnevén jelentős csorbát ejtett az eset.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 02:07

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.