Szerző: Bodnár Ádám

2007. november 26. 11:58

Hét adatközpontból még csak egy energiatakarékos

A Symantec nyilvánosságra hozta a környezetbarát adatközpontokról szóló, egész világot átfogó jelentését, amely szerint a legtöbb helyen még csak elgondolás szintjén foglalkoznak az energiatakarékos stratégiával, mindössze a válaszadók hetede kezdett neki a megvalósításnak is. A válaszok földrajzi megoszlása meglepő képet mutat: a legtöbb zöld adatközpont Kínában található, emellett Dél-Koreában, Indiában és Kanadában fektetnek a legnagyobb hangsúlyt a környezettudatos, energiahatékony adatközpontok építésére.

[HWSW] A Symantec nyilvánosságra hozta a környezetbarát adatközpontokról szóló, egész világot átfogó jelentését, amely szerint a legtöbb helyen még csak elgondolás szintjén foglalkoznak az energiatakarékos stratégiával, mindössze a válaszadók hetede kezdett neki a megvalósításnak is. A válaszok földrajzi megoszlása meglepő képet mutat: a legtöbb "zöld" adatközpont Kínában található, emellett Dél-Koreában, Indiában és Kanadában fektetnek a legnagyobb hangsúlyt a környezettudatos, energiahatékony adatközpontok építésére.

A konszolidáció és a virtualizáció a legnépszerűbb fegyverek

A megkérdezett informatikai vezetők a zöld útra lépést leginkább a szerverek konszolidációja és virtualizációja segítségével képzelik el, de sokan tervezik lecserélni energiapazaló régi berendezéseiket új, energiatakarékos változatokra az elkövetkező 12 hónap során. A válaszadók 38 százaléka fordítana nagyobb figyelmet az energiafogyasztás monitorozására, majdnem ugyanennyien pedig csökkentenék a szerverek által elfoglalt helyet. A konszoldáció és a virtualizáció terjedésének azonban nem az energiahatékonyság az első számú hajtóereje, a megkérdezettek 68 százaléka szerint csak egy érv a sok közül.

Az adatközpontok kizöldülése azonban alighanem hosszú folyamat lesz annak ellenére, hogy az energiaárak milyen gyorsan növekednek, valamint maguk az adatközpontok is híznak. A válaszadóknak csupán 15 százaléka jelölte meg az energiahatékonnyá válást kritikusan fontos feladatként, a megkérdezettek 85 százaléka csupán közepesen fontosnak tartja ezt. A szállítók kiválasztásánál az energiahatékonyágot a megkérdezettek 72 százaléka veszi figyelembe, azonban jellemzően nem ez alapján döntenek a vásárlásokról.

"Az adatközpontok vezetői kifogynak a helyből, az energiaköltségek az egekbe szöknek, így tehát a költségek csökkentése és a hatékonyság növelése végett érdekeltté váltak az adatközpontok környezetbaráttá tételében" -- mondta Teasdale Harold, a Symantec hazai vezetője. "A jelentés megállapítási rámutatnak, hogy a költségmegtakarítás, illetve az üzleti oldalról érkező, a teljesítőképesség fenntartását és a szolgáltatás színvonaláról szóló, egyre feszítettebb megállapodásokat szorgalmazó nyomás miatt vezetik be a környezetbarát módszerek nagy részét. Számukra ez túlmegy a környezet miatti aggodalmon, itt az üzlet céljainak való megfelelésről és a költségcsökkentésről van szó."

Magyarországon egyáltalán nem szempont

A Sun Microsystems és a GKIeNET által idén nyáron nyilvánosságra hozott felmérés szerint a hazai cégek jórészt egyáltalán nem törődnek az energiahatékonysággal: a legtöbb vállalat azt sem tudja, mennyi energiát fogyasztanak a rendszerei. A megkérdezett cégeknek csak harmada méri a rendszereinek fogyasztását, a legtöbben pedig azt vallják, hogy az energiaköltség elhanyagolható részét teszi ki a működtetési költségeknek, holott nemzetközi felmérések alapján ez a munkabér után a második legnagyobb költségtényező is lehet egy erősen informatizált vállalatnál.

Az IDC tanulmánya szerint az informatikai eszközök a világ teljes energiafogyasztásának 4-5 százalékát adják, de az elkövetkező években ez akár 8-10 százalékra is emelkedhet. Már ma is igaz, hogy egy belépő szintű szerver életciklusa során az energiaköltségek meghaladhatják a beszerzési árat, az IDC prognózisa szerint 2010 körül pedig ez már szinte minden termékkategóriára igaz lesz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról