Szerző: Bodnár Ádám

2007. november 29. 15:42

Gartner: a UNIX élt, él és élni fog

A Windows és a Linux egyre nagyobb befolyással bír majd a jövő adatközpontjaiban, azonban a UNIX-változatok még jó ideig velünk maradnak -- állítja a Gartner piackutató cég.

[HWSW] A Windows és a Linux egyre nagyobb befolyással bír majd a jövő adatközpontjaiban, azonban a UNIX-változatok még jó ideig velünk maradnak -- állítja a Gartner piackutató cég.

Ahogy az olcsó x86 kiszolgálók a többmagos processzorok megjelenésével egyre erőteljesebbé válnak, több és több olyan feladatot végeznek el, amelyeket a vállalatok korábban kizárólag RISC-processzoros, UNIX-ot futtató konfigurációkra bíztak. Ennek ellenére a UNIX-ok nem tűnnek el az adatközpontokból, azonban a piacuk gyakorlatilag változatlan marad az elkövetkező öt év során -- állítja a Gartner, amely szerint idén 16,4 milliárd dollárt tesz ki a UNIX-szerverek forgalma, 2012-ben ez 16 milliárd dollárra csökken.

A legnagyobb növekedés előtt a Linux áll, az elemzőcég szerint idén világszerte 8,6 milliárd dollár értékben adnak el linuxos kiszolgálókat, míg 2012-ben már 12,2 milliárdos lesz ez a piac, ami évi átlagban 7,2 százalékos növekedést jelent. Ugyanezen idő alatt a windowsos szerverek forgalma 19,6 milliárd dollárról 22,2 milliárdra bővül, ez évi 2 százalékos bővülésnek felel meg. Az összesített szerverpiac idén 54 milliárd dollárt tesz ki a Gartner szerint, amelyben a UNIX, Windows és Linux mellett a további rendszerek (pl. mainframe-ek) is benne foglaltatnak.

John Enck, a Gartner elemzője szerint a vállalatok a lehető legegyszerűbb megoldásokat akarják, és ebbe beletartozik az is, hogy minél kevesebb operációs rendszerrel szeretnének dolgozni, ami jótékony hatással van az üzemeltetés költségeire. A Las Vegas-i Gartner Data Center konferencia résztvevőinek körében lefolytatott gyors közvéleménykutatás szerint az IT-vezetők négyötöde csökkenti a vállalatánál a támogatott operációs rendszerek számát és csak egyötöde tervez újakat bevezetni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról