Szerző: Bodnár Ádám

2007. november 19. 13:45

Visszavonulót fújt a Garmin, a TomTomé lehet a Tele Atlas

A Garmin feladta a Tele Atlasért folytatott harcot, a cég visszavonta 2,3 milliárd eurós felvásárlási ajánlatát, ami egyben azt is jelenti, a holland TomTomé lehet az elektronikus térképeket fejlesztő cég. A hír nyomán a Tele Atlas részvényárfolyama 9 százalékkal csökkent, a Garminé ugyanakkor 14 százalékkal nőtt, ami arra utal, hogy a befektetők sokallták a Tele Atlasért fizetendő árat. A TomTom papírjai több mint 6 százalékkal értékelődtek fel.

[HWSW] A Garmin feladta a Tele Atlasért folytatott harcot, a cég visszavonta 2,3 milliárd eurós felvásárlási ajánlatát, ami egyben azt is jelenti, a holland TomTomé lehet az elektronikus térképeket fejlesztő cég. A hír nyomán a Tele Atlas részvényárfolyama 9 százalékkal csökkent, a Garminé ugyanakkor 14 százalékkal nőtt, ami arra utal, hogy a befektetők sokallták a Tele Atlasért fizetendő árat. A TomTom papírjai több mint 6 százalékkal értékelődtek fel.

A Garmin egyúttal azt is közölte, hat évvel meghosszabbította együttműködési megállapodását a Tele Atlas riválisával, az amerikai Navteq-kel, amelyet a nyáron vásárolt meg a Nokia. A szerződés értelmében a Garmin egészen 2015-ig használja majd a Navteq térképeit, valamint további négy éves hosszabbításra szerzett opciót, így a Garmin navigációs eszközök térképellátása egészen 2019-ig biztosítva látszik. Az ügylet pénzügyi részleteiet a felek nem hozták nyilvánosságra.

Egyes elemzők szerint a Garmin saját térképfejlesztésbe is foghat, Jeff Evanson a Dougherty & Co. részéről úgy becsli, mintegy 2 milliárd dollár ráfordításával a cég három év alatt felépítheti saját globális térképhálózatát, ami ugyan "sokba kerül, de mégsem annyiba, mint a Tele Atlas felvásárlása".

Garmin StreetPilot

A Garmin visszalépésével megnyílhat az út a TomTom előtt a Tele Atlas felszippantására. A TomTom képviselője a Reuters riporterének kérdésre elmondta, "már behűtötték a pezsgőt, de még nem bontották fel". A holland vállalat 2,9 milliárd eurót kínált a Tele Atlasért, az akvizícióval a cég nem csak a térképellátást biztosítaná be maga számára, hanem egy új, jövedelmező üzletbe is beszállhat: a navigációs rendszerek terjedésével az elektronikus térképek piaci is robbanásszerű növekedés előtt áll, egyre több gyártó száll be ebbe a biniszbe és egyre több készülék lesz alkalmas a navigációra, ehhez viszont elengedhetetlenül szükség van térképekre.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról