:

Szerző: Bizó Dániel

2007. november 14. 09:00

Felvirágzik a blade szerverek piaca, karöltve a virtualizációval

[iSuppli/HWSW] Klasszikus életciklus görbét látszik befutni a blade piac. A kezdeti lanyha keresletet követően a formátum dinamikusan kezdett bővülni az elmúlt időszakban, mely lendület az évtized hátralévő részében is kitart. Ennek köszönhetően a szerverszállításokból egyre nagyobb és nagyobb arányban fog magának szeletet kihasítani a blade kivitel, véli az iSuppli. A blade a virtualizáció fizikai párjának tekinthető, hasonló előnyökkel kecsegtetve: fizikai konszolidáció, magasabb rendelkezésre állás, rugalmas skálázódás, alacsonyabb üzemeltetési költség.

[iSuppli/HWSW] Klasszikus életciklus görbét látszik befutni a blade piac. A kezdeti lanyha keresletet követően a formátum dinamikusan kezdett bővülni az elmúlt időszakban, mely lendület az évtized hátralévő részében is kitart. Ennek köszönhetően a szerverszállításokból egyre nagyobb és nagyobb arányban fog magának szeletet kihasítani a blade kivitel, véli az iSuppli. A blade a virtualizáció fizikai párjának tekinthető, hasonló előnyökkel kecsegtetve: fizikai konszolidáció, magasabb rendelkezésre állás, rugalmas skálázódás, alacsonyabb üzemeltetési költség.

Exponenciális

A blade formátum az ezredfordulót követően született meg, a legelső ilyen kiszolgálót az RLX Technologies szállította le, melyet később felvásárolt a HP, majd a nagyok közül szintén a korai belépők közé számít az IBM is. Ez a két vállalat uralja jelenleg is a globális szállítások túlnyomó részét. Az iSuppli tavalyi adatai alapján 2006-ban az IBM a volumen 41, a HP 39, a Dell 10 százalékát szerezte meg, a fennmaradó gyártók, mint a Fujitsu Siemens, Sun Microsystems, Hitachi pedig a maradék 10 százalékon osztoztak. Más piackutatók felmérései alapján új c-Class blade-jeivel azonban a HP idén egyértelműen átvette a vezetést azóta.

FAQ
Mi a blade? A blade egy olyan moduláris felépítésű szerver, mely jellemzően egy alaplapból áll, alapvetően processzort, memóriát és valamilyen összeköttetést tartalmaz, és számos alkotóelemet, mint például tápegységet, aktív hűtést, Ethernet vagy FC csatlakozást, vagy akár háttértárakat is nélkülöz, melyeket a váz, vagyis a chassis (császí) biztosít. Egy blade ennek eredményeként rendkívul vékony, egy-egy vázba így 10-14 ilyen szerver is beleilleszthető.

Melyek az előnyei? Rendkívül magas fizikai sűrűség, egy teljes vállalati infrastruktúra elférhet egy asztalon. Ez ott, ahol helyszűke van, és aránytalanul drága a bővítés (belváros), kifejezetten nagy előnyt jelenthet; Alacsonyabb fogyasztás, köszönhetően a központosított, magas hatékonyságú tápoknak és hűtésnek, valamint az energiahatékony chipeknek; Egyszerűbb, olcsóbb telepítés és üzemeltetés, mivel egy keretnyi blade egy szerverként menedzselhető, sokkal kevesebb a kábelezés, pofonegyszerű a szervizelés, a bővítés vagy éppen leépítés -- még a HWSW tagjai is képesek rá...Olcsóbb bővítés, mivel egy-egy blade olcsóbb egy hasonlóan konfigurált normál szervernél.

És milyen hátrányai vannak? A blade formátum kezdeti bekerülési költsége magasabb lehet a torony vagy rack kivitelnél, mivel drága vázat, keretet is igényel. Ezen a szállítók olyan akciókkal szoktak segíteni, hogy több, 2-4 blade megvásárlásakor igen kedvezményes áron, akár ingyen is hozzájuthatunk a kerethez. A pénzügyi aggály másik fele pedig a szállítófüggőség, ugyanis a különböző blade-rendszerek jelenleg fizikailag inkompatibilisek egymással, vagyis a HP chassis csak HP blade-eket fogad, az IBM csak IBM-et, vagyis egy nem teljesen populált keretbe értelemszerűen kizárólag adott gyártó blade-jei kerülhetnek, ami csökkenti az árversenyt, és a beszállítóhoz láncol.
A blade formátum értékesítése kezdetben alacsony szinten mozgott, aminek eredményeként a gyártók csak lassan, visszafogottan fejlesztették kínálatukat. Az elmúlt két-három év során azonban gyökeresen megváltozott a helyzetkép a forgalom dinamikus bővülésének köszönhetően. Az iSuppli szerint tavaly már több mint 620 ezer pengét szállítottak le világszerte, ami a teljes szervervolumen közel 8 százalékát jelentette már.

A blade formátum a szerverpiac növekedésének motorja, 2011-re már több mint 21 százalékra teszi az iSuppli részesedését, vagyis legalább minden ötödik új kiszolgáló ebben a formátumban kerül telepítésre majd, megközelítve a 2,5 millió darabot a tavalyi 7,9 millióról akkorra 11,3 millióra duzzadó teljes szerverpiacon -- vagyis a növekmény közel felét generálja a becslés szerint.

Sweet spot

Az iSuppli úgy véli, a legnagyobb igény a kétutas (két foglalat) blade-ek iránt mutatkozik hosszú távon is, sőt ezek dominanciája is nő, és az egy- valamint négyutas verziók részaránya csökken, viszont ez nem jelenti azt, hogy ezek szállításai ne növekedhetnének. A kétutas blade-ek több mint 94 százalékát teszik ki az idei szállításoknak, becsli a cég.

A blade növekvő népszerűsége miatt az iSuppli szerint a processzorgyártók, elsősorban a területet domináló AMD és Intel, egyre inkább a formátum követelményeit szem előtt tartó processzorokat, vagy akár teljes platformokat kínálni fognak, melyeket elsősorban az alacsony fogyasztás, magas energiahatékonyság és kompakt méretek fognak jellemezni. A processzorgyártók alacsonyfeszültségű chipjei (Intel Xeon L, AMD Opteron HE) már ma is kifejezetten blade-be alkalmasak.

Virtualizációval karöltve

A blade iránti keresletet a virtualizáció alkalmazásának terjedése is serkenti, és vica versa. A szerverpark konszolidációjának fizikai elemét a blade, logikai részét pedig a virtualizációs szoftverek biztosítják, mintegy kiegészítve egymást. Ennek megfelelően a virtualizáció alkalmazása a blade kiszolgálókkal párhuzamos fut fel a következő években, véli az iSuppli, miután a hagyományosan konzervatív vállalati IT-részlegek növekvő bizalommal viseltetnek a technológia iránt.

Az iSuppli szerint tavaly kevesebb mint félmillió virtualizáció alkalmazó szervert szállítottak le világszerte, ami idén több mint 40 százalékkal növekszik, majd 2011-ben meghaladja a 2,2 milliót is, a szerverpiac közel ötödét téve ki. A virtualizáció szempontjából is a kétutas konfigurációk jelentik a piac magvát, köszönhetően a többmagos processzoroknak, és a mára elérhető nagy memóriakapacitásnak.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 06:06

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.