Szerző: Bodnár Ádám

2007. november 21. 10:34

Távozik az Ericsson Magyarországtól Fodor István

Elhagyja az Ericssont Fodor István, aki 17 éve a hazai leányvállalatot alapította. A ma reggeli sajtótájékoztatón Fodor elmondta, az év közepén tájékoztatta az Ericsson vezetőit a szándékáról, akik tudomásul vették a terveit. Fodor István kezdettől fogva az Ericsson Magyarország vezetője, vezérigazgatója. 2002 május 1-től a vállalat elnöke.

[HWSW] Elhagyja az Ericssont Fodor István, aki 17 éve a hazai leányvállalatot alapította. A ma reggeli sajtótájékoztatón Fodor elmondta, az év közepén tájékoztatta az Ericsson vezetőit a szándékáról, akik tudomásul vették a terveit. Fodor István kezdettől fogva az Ericsson Magyarország vezetője, vezérigazgatója. 2002 május 1-től a vállalat elnöke.

Fodor István a Budapesti Műszaki Egyetemen szerzett villamosmérnöki diplomát. Az 1970-es években a Postai Tervező Intézetben dolgozott, majd a Budavox hálózattervező részlegének megalapítása körül bábáskodott. A szakember meghatározó szerepet játszott a magyar híradástechnikai ipar export fővállalkozásának megszervezésében és irányításában, 1977-ben az ő tervei alapján készült el Dél-Jemen országos hírközlési hálózata. Fodor 1986 és 1990 között Kuvaitban dolgozott, 1990 végén bízták meg az Ericsson Magyarország elindításával.

Fodor irányítása alatt az Ericsson az ország egyik innovációs motorjává vált, sokan talán nem tudják, de a Richter Gedeon mellett a svéd távközlési óriás hazai leánya költ a legtöbbet kutatás-fejlesztésre a magyar cégek között -- idén mintegy 12 milliárd forintot, ami a bevétel több mint negyede. A sajtó képviselőinek Fodor elmondta, rendkívül büszke arra, hogy az Ericsson Magyarországot lényegében állami támogatás nélkül tudták sikeressé tenni, a hazai kutatóközpontnak nemzetközi szinten is komoly neve, tekintélye van. A céget jól jellemzi, hogy dolgozói között majdnem 90 százalék a felsőfokú végzettséggel rendelkezők száma.

Az 1998-ban az év menedzserévé választott vezető távközlési és iparpolitikai publikációk mellett hazai és nemzetközi konferenciák rendszeres előadója. Tevékenységét évtizedek óta aktív gazdaság és társadalomépítő feladatok jellemzik. 1998 és 2000 között az IEEE magyarországi szekciójának elnökévé választották. Alapítója, majd 2003-2004-ben elnöke a Magyar-Európai Üzleti Tanácsnak, 2000-2005 között elnöke a Bolyai-díj Alapítvány kuratóriumának. 2004-től három évig az Európai Unió Kutatási Tanácsadó Testületének tagjaként részt vett az EU tudománypolitikájának és az ehhez kapcsolódó különböző programok alakításában.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról