Szerző: Bizó Dániel

2007. szeptember 13. 14:58

Rendkívüli érdeklődés övezi a BMF NIK kétnapos Cell workshopját

Ma kezdődött el a Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Karán (BMF NIK) a Cell processzor megismerését és programozásának alapjait elsajátító kétnapos tréning. A szervezők szerint a kurzus a vártnál sokkal nagyobb érdeklődést kapott, így a gyakorlati helyek hamar elfogytak.

[HWSW] Ma kezdődött el a Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Karán (BMF NIK) a Cell processzor megismerését és programozásának alapjait elsajátító kétnapos tréning. A szervezők szerint a kurzus a vártnál sokkal nagyobb érdeklődést kapott, így a gyakorlati helyek hamar elfogytak.

A processzor tervezésében résztvevő IBM által támogatott Cell workshoppal elsősorban a BMF NIK hallgatóit célozta a kar, árulta el lapunknak Kozlovszky Miklós oktató és kutatómérnök. "Elsősorban azzal a céllal, hogy naprakész információkat tudjunk nekik biztosítani a jelenlegi többprocesszoros rendszerek programozásáról, az ilyen rendszerek esetén használható programozási paradigmákról. Jelenleg az IBM Cell platformja igen nagy érdeklődést kap az ipar, a kutatás, valamint a játékfejlesztők felől" -- írta levelében.

A tanfolyamról ugyanakkor több fejlesztő cég is érdeklődött, sőt néhány nagyobb vállalat 6-8 fős csapatokat próbált elküldeni, mely igényt azonban a helyszűke miatt csak korlátozottan tudott csak a BMF NIK kielégíteni. "Jelenleg 4 cég programozóinak részvétele lett engedélyezve erősen limitált mennyiséggel, közöttük van játékszoftver-fejlesztő, hardverforgalmazó, valamint 3D orvosi vizualizációval foglalkozó vállalat". A workshop a Cell Broadband Engine heterogén architektúrájától kezdve a programozási elvein keresztül gyakorlati kódfejlesztést, futáselemzést és optimalizálási módszereket is érint. A részletes tematika itt olvasható.

Letölthető Cell SDK
A Cell SDK VMware image letölthető a NIK-en található QS20 Cell blade-ről, így megismerhető az a szoftverkörnyezet, amelyet a tanfolyam labor foglalkozásain is használni fognak. Mérete 2,5 gigabájt, ezért letöltésvezérlővel javasolt a letöltése.

VMware Image letöltése

Az image-ben levő Fedora Core 6 root jelszava: inn0vate

"Az érdeklődést látva tervezzük a későbbiekben további workshopok tartását is" -- közölte, hozzátéve, hogy a BMF NIK oktatási rendszerében hasonló témájú, többmagos vagy többprocesszoros rendszerek programozásával foglalkozó tárgyak, melyeket a későbbiekben bővíteni igyekeznek. Sima Dezső egyetemi tanár, és a Neumann János Informatikai Főiskolai Kar alapító főigazgatója korábban elmondta, diákjaik a Cell és a hozzá hasonló csúcstechnológiák megismerésével versenyelőnyre tehetnek szert.

Az IBM világszerte együttműködik felsőoktatási intézményekkel annak érdekében, hogy a termékeit, technológiáját ismerő szakemberek mellett egyúttal a felvevőpiacot is stimulálja akadémiailag támogatott kutatás-fejlesztésekkel. A BMF oktatói az IBM mérnökeivel, a Semmelweis Egyetem sejtanalitikai szakértőivel és az egészségügyi informatikára specializálódott magyar 3DHISTECH-kel közösen az orvosi szövetminták digitalizációjának, vizualizációjának és elemzésének felgyorsításán is dolgoznak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról