Szerző: Bizó Dániel

2007. szeptember 14. 12:11

Megnyitja a Neutrino operációs rendszer forráskódját a QNX

Megnyitja valósidejű operációs rendszerének (RTOS) kódját a QNX Software Systems, a terület elismert specialistája, mely így bárki számára hozzáférhetővé válik. A lépés célja a fejlesztési erőforrások bővítése, és az ügyfelek igényeinek hatékonyabb beépítése, valamint vélhetően ezzel párhuzamosan a termék népszerűsítése. Az elsősorban ipari környezetben és beágyazott rendszerekben használt QNX Neutrino RTOS kereskedelmi használata továbbra is fizetős marad.

[HWSW] Megnyitja valósidejű operációs rendszerének (RTOS) kódját a QNX Software Systems, a terület elismert specialistája, mely így bárki számára hozzáférhetővé válik. A lépés célja a fejlesztési erőforrások bővítése, és az ügyfelek igényeinek hatékonyabb beépítése, valamint vélhetően ezzel párhuzamosan a termék népszerűsítése. Az elsősorban ipari környezetben és beágyazott rendszerekben használt QNX Neutrino RTOS kereskedelmi használata továbbra is fizetős marad.

A kanadai vállalat első lépésként a Neutrino mikrokernelének, valamint néhány szorosan kötődő, hardvertámogató csomag forrását teszi hozzáférhetővé bárki számára. Várakozásai szerint a speciális területeken, többnyire beágyazott rendszerekben használt RTOS fejlesztéséhez elsősorban partnerek és ügyfelek csatlakoznak majd, amihez egy új közösségi portál, a Foundry27 nyújt teret. A QNX állítása szerint a jövőben a rendszer további elemei is megnyitásra kerülnek. A licenc, mely alatt a kód megnyitásra kerül, ugyanakkor vélhetően nem teszi lehetővé, hogy azt más fejlesztésekhez is fel lehessen használni, így például a valósidejű kiterjesztéseket az elmúlt időbe előtérbe helyező Linux kernelbe átemelni egyes megoldásokat.

Sőt, nem is kötelező a módosítások megosztása, ez csupán egy opció, vagyis a QNX egyfajta hibrid modellt próbál ki, hasonlóan a Microsoft Windows CE-hez. Ennek megfelelően a QNX kódja bár szabadon hozzáférhető akárki számára, a fejlesztési eszközök (Momentics IDE) kizárólag non-profit fejlesztők, az akadémiai szektor és néhány kiválasztott partner számára válik ingyenesen hozzáférhetővé. Tovbbi részletek a vállalat sajtóközleményében.

A QNX első változata 25 éve látta meg a napvilágot, egy két amerikai egyetemista által alapított vállalat, a Quantum Software Systems termékeként. Az RTOS számos fejlődési szakaszon esett át, gyökeres átírását követően UNIX-szerűnek tekinthető. A 2001-ben megjelent Neutrino kifejezetten sikeres a kritikus vezérlőrendszerekben, például járművek elektronikájában, erőművekben, de a nagy rendelkezésre állású és terhelésű hálózati eszközökben is megtalálható a technológia, így például a Cisco IOS-XR-re is QNX-re alapoz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról