Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

A Microsoft egységesítené a robotok fejlesztését

Bányai György, 2007. szeptember 10. 12:19
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A japán Tmsuk robotgyártóval kötött együttműködési megállapodást a Microsoft annak érdekében, hogy szabványosítsák a humanoid (emberforma) robotok fejlesztését -- jelentette be a redmondi vállalat.

[HWSW] A japán Tmsuk robotgyártóval kötött együttműködési megállapodást a Microsoft annak érdekében, hogy szabványosítsák a humanoid (emberforma) robotok fejlesztését -- jelentette be a redmondi vállalat.

Elemzők szerint a robotika fejlődését nagyban lassítja, hogy nincsenek egységes szoftveres szabványok és megoldások, ami nem csak a különféle gyártók termékeinek együttműködését nehezíti meg, hanem gyakran ahhoz vezet, hogy egyes szoftverkódok megírását a semmiből kell kezdeni. "Különböző típusú robotokat építünk partnereinknek, és jelenleg nem megoldható, hogy az A robotban alkalmazott technolódiát B robotba adoptáljuk. Ha a Microsoft szoftverei adnak alapot a fejlesztőknek, a robotipar fejlődése drámaian felgyorsulhat" -- vélekedett Yoichi Takamoto, a Tmsuk elnöke.


A Honda által fejlesztett ASIMO robot focizni is tud

A Microsoft tavaly mutatta be a Microsoft Robotics Studio fejlesztőkörnyezetét -- amelynek használatát ajánlja a további fejlesztésekhez --, rávilágítva arra, hogy a robotikában, mint a számítógépek egy típusában rengeteg lehetőség rejtőzik. A Tmsuk eredetileg az üzemi automatizálás területén szerzett gyakorlatot, gyára Kitakyushuban található és eddig is számtalan robotot épített egyetemekkel és más cégekkel karöltve kutatási célokból és gyakorlati feladatok ellátására egyaránt.

A japán vállalatok érdeklődve figyelik az iparág minden rezdülését, hiszen Japán népessége folyamatosan csökken, így a hiányzó munkaerő egy része is pótolható lesz a humanoidok által. Shunichi Kajisa, a Microsoft japán részlegének műszaki igazgatója elmondta, hogy azért választották a Tmsuk céget partnerként, mert annak egyetemekkel együttműködö fejlesztői hálózata és ráadásul nagy múltja is van a robotikában.

A Japan Robot Association becslése szerint a robotikai ipar éves forgalma 11 milliárd dollár, de 2010-re ez megduplázódhat, 2025-re pedig elérheti a 66 milliárd dollárt is. A növekedést elsősorban a nem ipari felhasználású robotok terjedése gerjeszti majd, amelyeket például az egészségügyben vetnek be olyan feladatokra mint a betegápolást. 2006 és 2009 között világszerte 5,6 millió robotot adnak majd el -- véli a Nemzetközi Robotikai Szövetség (International Federation of Robotics).