:

Szerző: Bodnár Ádám

2007. szeptember 27. 14:28

Itt a GlassFish nyílt forrású vállalati alkalmazásszerver új változata

A Sun Microsystems és a GlassFish-közösség közösen bejelentette a GlassFish V2, azaz a nyílt forráskódú Java Platform Enterprise Edition (Java EE) 5 alkalmazásszerver legújabb verziójának, valamint ennek kereskedelmi célú és támogatott megfelelőjének, a Sun Java System Application Server 9.1-nek a megjelenését.

[HWSW] A Sun Microsystems és a GlassFish-közösség közösen bejelentette a GlassFish V2, azaz a nyílt forráskódú Java Platform Enterprise Edition (Java EE) 5 alkalmazásszerver legújabb verziójának, valamint ennek kereskedelmi célú és támogatott megfelelőjének, a Sun Java System Application Server 9.1-nek a megjelenését.

Az elsősorban fejlesztőknek szánt GlassFish V1 sikerére épülő új verzió olyan nagyvállalati funkciókat is kínál, mint az adatreplikáció, a fürtözhetőség és a központi adminisztráció, és emellett minden eddiginél nagyobb teljesítménnyel büszkélkedhet, a mérések szerint 70 százalékkal sebesebb az elődjénél. A SPECjAppServer benchmarkban eddig a GlassFish V2 bizonyult a leggyorsabb nyílt forráskódú Java EE alkalmazásszervernek. A fejlesztők emellett sokat javítottak a .NET-tel való együttműködésen is.

Ma már számos nyílt forrású J2EE alkalmazásszerver van a piacon, de elemzők szerint a GlassFish V2 teljesítményben és funkcionalitásban egyaránt kiemelkedik közülük és megérett a nagyvállalati használatra is. A Sun fogalmazása szerint a szoftver olyan új korszakot teremt, amikor "az ügyfeleknek többé nem kell választaniuk a nyílt forráskódú programok és a nagyvállalati funkciók között". A GlassFish V2 túlnyomó része a Sun saját CDDL licence mellett GPLv2 alatt is elérhető lesz, néhány komponenst (pl. JavaServer Faces Templating) azonban csak CDDL alatt adnak ki.

A Sun a GlassFish V2 megjelenésével párhuzamosan jelentősen csökkentette a szoftverre épülő Sun Java System Application Server licenc- és terméktámogatási költségét, így a cég szerint jóval kedvezőbb áron kapható a versenytársak megoldásainál. A szoftver egy négyfoglalatos konfigurációt figyelembe véve 75 százalékkal lett olcsóbb. A GlassFish V2 a Solaris, Linux, Windows és Mac OS X operációs rendszerekre tölthető le. Ugyanitt elérhető a GlassFish V3 előzetese is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 01:22

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.