:

Szerző: Bodnár Ádám

2007. szeptember 5. 08:59

Elkészült a Microsoft Silverlight interaktív médiaplatform

A Microsoft tegnap hivatalosan is kiadta a Silverlight interaktív médiaplatform 1.0 változatát , valamint több kapcsolódó partneri megállapodást is bejelentett. A vállalat várakozásai szerint jövő év közepéig mintegy 200 millióan töltik majd le és telepítik a Silverlightot.

[HWSW] A Microsoft tegnap hivatalosan is kiadta a Silverlight interaktív médiaplatform 1.0 változatát, valamint több kapcsolódó partneri megállapodást is bejelentett. A vállalat várakozásai szerint jövő év közepéig mintegy 200 millióan töltik majd le és telepítik a Silverlightot.

Válasz a Flash Playerre

A korábban Windows Presentation Foundation/Everywhere kódnéven ismert Silverlight a redmondiak válasza az Adobe Flash Playerre. A Silverlight többféle böngészővel (IE, Firefox, Safari) kompatibilis, webalkalmazások, grafikák, animációk megjelenítésére alkalmas interaktív eszköz. A Silverlight a Microsoft szerint több mint interaktív médiaplatform, a vállalat várakozásai szerint méltó ellenfele lehet az Apple QuickTime-nak a nagyfelbontású videók megjelenítésében is, amelyre jelenleg még az Adobe Flash sem képes. A felhasználóknak azért érdemes a Silverlightot választaniuk a Microsoft szerint, mert bármilyen operációs rendszeren és böngészőn azonos élményt nyújt.

Microsoft Silverlight A cég már több tucat megállapodást írt alá médiavállalatokkal, amelyek Silverlight-alapú tartalmakat kínálnak majd a weben, a partnerek között olyan nevek találhatók mint a Netflix online videokölcsönző, a CBS tévétársaság, illetve az amerikai profi baseball-liga. Brian Goldfarb termékmenedzser szerint a Silverlight bétáit több millióan töltötték le, ami bizakodásra ad okot a végleges változat sikerét illetően. A vállalat a Silverlightot nem a Windows Update szolgáltatáson keresztül terjeszti, a cég szándéka, hogy a felhasználók a Silverlight platformon elérhető tartalmak miatt maguk töltsék le a szoftvert.

Fejlesztői eszközök

A Silverlightban futó alkalmazások létrehozására a Microsoft Visual Studio 2008 már elérhető második bétája használható, amelyben helyet kaptak a szükséges komponensek. A szoftverhez elérhető egy kiegészítés is, amely a Silverlight 1.1 szabványnak megfelelő alkalmazások fejlesztését is támogatja. A Microsoft saját, interakív multimédiás webalkalmazások készítését könnyítő fejlesztőeszköze az Expression termékcsalád, ezek közül az Expression Blend szolgál a Silverlightban megjeleníthető tartalmak elkészítésére (a Blend lényegében a Microsoft válasza a Macromedia Flash-re). Emellett a redmondiak kiadták az Expression Media Encoder 1.0-t, amellyel a Silverlightban megjelenő WMV videók hozhatók létre.

A Silverlight egyelőre csak Windowsra és Mac OS X-re érhető el, de hamarosan érkezik belőle a linuxos változat is, amelyet a Microsoft a Novell közreműködésével fejleszt. A Silverlight nyílt forrású változatának, a Moonlightnak az alapja a Microsoft .Net keretrendszer nyílt forrású alternatívája, a Mono. A Moonlight azonban a Silverlighttól eltérően nem csak böngészőben működik, hanem önállóan is, így akár multimédiás "widgetek" megjelenítésére, futtatására is alkalmas lehet. A Moolight projekthez a Microsoft biztosítja a kodekeket és azokat az eszközöket, amelyek segítségével a Novell a szoftvert SUSE, Red Hat és Ubuntu Linuxra tudja optimalizálni. Goldfarb szerint a Moonlight legkésőbb fél éven belül elkészül.

Viszontválasz az Adobe-tól

Az Adobe nemrég jelentette be, hogy hamarosan frissíti a Flash Player 9-et annak érdekében, hogy az is képes legyen nagyfelbontású, H.264 kódolású videók megjelenítésére. A Moviestar kódnéven fejlesztet kiegészítő még az idén elkészül. Goldfarb szerint ugyanakkor a Silverlight továbbra is előnyben marad a Flash Playerrel szemben a HD-videók terén, ugyanis lejátszáskor kisebb az erőforrásigénye. A Silverlight ugyanakkor egyelőre nem támogatja a H.264 tartalmakat, de a cég szerint semmi akadálya annak, hogy akár a felhasználóktól származó visszajelzések alapján kibővítsék.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 21:00

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.