:

Szerző: Ady Krisztián

2007. szeptember 5. 13:11

Tedd zsebre a Wikipediát!

Valószínűleg nem csak az ezen a héten iskolapadba visszaült nebulók vehetik hasznát a Lexipediának , annak az okostelefonokra és tenyérgépekre készített alkalmazásnak és Wikipeda-alapú adatbázisnak, mely az online adatbázis nem kevesebb mint 550 ezer szócikkét tartalmazza. A mobil internettel rendelkező bithuszároknak persze ehhez elegendő egy Opera Mini 4 béta is a mobiljukra.

[HWSW] Valószínűleg nem csak az ezen a héten iskolapadba visszaült nebulók vehetik hasznát a Lexipediának, annak az okostelefonokra és tenyérgépekre készített alkalmazásnak és Wikipeda-alapú adatbázisnak, mely az online adatbázis nem kevesebb mint 550 ezer szócikkét tartalmazza. A mobil internettel rendelkező bithuszároknak persze ehhez elegendő egy Opera Mini 4 béta is a mobiljukra.

A Wikipedia hatalmas ismeretanyagából készített adatbázist kétféle formában lehet letölteni a windowsos okostelefonokon, illetve tenyérgépeken futó alkalmazáshoz. A 2000 karakterre redukált változat, mellett egy teljes szöveget tartalmazó verzió is elérhető, előbbihez elegendő egy 256 megabájtos memóriakártya is, utóbbi viszont több mint 900 megabájt méretű, így ehhez legalább egy 1 gigabájtos kártya dukál.

A Lexipedia nem ingyenes -- az Opera Minivel ellentétben, bár az online elérésért a havi adatcsomaggal vagyunk kénytelenek fizetni --, a demóváltozat azonban korlátlanul használható. A 15-20 dolláros ár viszont valószínűleg senkit sem vág földhöz egy ilyen hatalmas adatbázis kereshetőségéért cserébe. Az 550 ezer alapvető szócikk gyakorlatilag minden területet lefed, akár egy ismert ember életútjára, egy történelmi eseményre, vagy egy üzleti kifejezés értelmére kellene hirtelen keresnünk.

Lexipedia

A Lexipedia nem az egyetlen letölthető Wikipedia ismeretanyagból készített adatbázis, Erik Zachte projektjei között is található olyan, mely a Wikipedia offline elérhetőségét célozza. A Lexipediával ellentétben Erik programjai képeket is tartalmazhatnak, illetve akár a legfrissebb, 2007-es, 1,9 millió szócikket tartalmazó komplett adatbázis is elérhető, melynek mérete 2 és 4 gigabájt között mozog.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 12:30

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.