Szerző: Bizó Dániel

2007. szeptember 20. 12:25

A leghatékonyabb adatközpontot keresi az Intel

A leghatékonyabb adatközpontot jutalmazó díjat hozott létre az Intel, meglovagolva az energiahatékonyság körül az utóbbi években támadt felhajtást. A díjra az Európát, Közel-Keletet és Afrikát tömörítő EMEA szuperrégióból jelentkezhetnek vállalatok, amelyek úgy vélik, megoldásaikat nemzetközi színtéren is megmérettetnék. A díjat kiosztó zsűri számos szempontot figyelembe vesz majd a hatékonyság megállapításához, és a rostán átjutó 5 legígéretesebbet személyesen is meglátogatják.

[HWSW] A leghatékonyabb adatközpontot jutalmazó díjat hozott létre az Intel, meglovagolva az energiahatékonyság körül az utóbbi években támadt felhajtást. A díjra az Európát, Közel-Keletet és Afrikát tömörítő EMEA szuperrégióból jelentkezhetnek vállalatok, amelyek úgy vélik, megoldásaikat nemzetközi színtéren is megmérettetnék. A díjat kiosztó zsűri számos szempontot figyelembe vesz majd a hatékonyság megállapításához, és a rostán átjutó 5 legígéretesebbet személyesen is meglátogatják.

Az energiafogyasztás kérdése az ezredfordulót követően vált egyre égetőbbé, miután a teljesítmény és kapacitás fokozása érdekében a számítástechnikai rendszerek fogyasztása szakadatlanul emelkedett. Ezt tetézte, hogy az x86-os tömegszerverek rohamos népszerűségével az infrastruktúrák nagysága is megnövekedett -- mára több mint 30 millió szerver üzemel világszerte. Míg a '90-es években és az ezredfordulón egy rack fogyasztása jellemzően 3-4 kilowattra rúgott, addig a rendkívüli teljesítménysűrűséget produkáló blade-rendszerekkel ez a tízszeresére is növelhető -- képes azt az elektromos és légcserélő infrastruktúra kiszolgálni.

Egy, az AMD által szponzorált tanulmány alapján, mely az IDC szerverpiaci adataira alapoz, 2005-ben a szerverek és támogató hűtési infrastruktúra globális fogyasztása 14 millió kilowattra volt tehető, ami éves szinten 123 milliárd kilowattórát jelent. Becslések szerint az IT-rendszerek és a támogató infrastruktúra által generált globális villanyszámla 8 milliárd dollárt tett ki tavaly.

Ennek ellenére a legtöbb vállalat továbbra sem törődik a kérdéssel. Egy hazai felmérés szerint, melyet a Sun Microsystems és a GKIeNet végzett, még a nagyobb vállalatok kétharmada sem tudja, mennyi energiát fogyasztanak informatikai rendszereik, és úgy vélik, az energiaköltség elhanyagolható. A legtöbb informatikai vezető számára ez közvetlenül nem is szempont, mert nem része az IT-részleg teljesítménymérésének. Egy, az Intel megbízásából készült brit felmérés hasonló következtetésre jutott, a brit cégek 80 százaléka sosem vette még számba energiaköltségeit, és nem is foglalkoztatja a kérdés.

A Data Centre Efficiency Awarddal az Intel célja nyilvánvalóan a publicitás és termékeinek promóciója, szerencsés mellékhatásként azonban a kérdéskörre is jobban ráirányítja a figyelmet. Bár az energiahatékonyság képezi a díj fókuszát, az elbírálási szempontok között szerepel az adatközpont által kiszolgált szerverek száma, a szerverek kihasználtsága, a szolgáltatás színvonala, mint például a rendelkezésre állás vagy a hibaelhárításhoz szükséges erőforrások, protokollok megléte. A díjra november 30-ig lehet jelentkezni, a rostálás decemberben történik, az eredményhirdetés pedig januárban esedékes. A tanulságokat jövő tavasszal publikálja a vállalat, a nyertes pedig az elismerésen kívül ingyenes konzultációt vehet igénybe a működési további javítása érdekében.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról