:

Szerző: Bányai György

2007. szeptember 25. 13:03

Öt év alatt tízszeresére nőhet a mobiltévé-felhasználók száma

A Juniper előrejelzése szerint 2012-ben éves szinten több, mint 6,6 milliárd dollárnyi összeget költhetünk mobiltévés szolgáltatásokra. A Juniper az Egyesült Államokat jelöli a legnagyobb piacként a jövőben, második Japán lesz, harmadik pedig Olaszország.

[HWSW] A Juniper előrejelzése szerint 2012-ben éves szinten több, mint 6,6 milliárd dollárnyi összeget költhetünk mobiltévés szolgáltatásokra. A Juniper az Egyesült Államokat jelöli a legnagyobb piacként a jövőben, második Japán lesz, harmadik pedig Olaszország.

A Juniper elemzőcég előrejelzése szerint 2012-ben a világ 40 országában mintegy 120 millióan veszik igénybe a mobiltévés szolgáltatásokat. Az előrejelzés alapjául a mai állapotok szolgálnak, amelyek taglalásakor azonban kevesebb mint 12 millió felhasználóról tesz a cég említést. A Juniper szerint 5 év múlva DVB-H szabvány nyerhet dominanciát a műsorszórásban, épp abban az évben, amelyben a hazánkban leállhat a ma is használatos analóg sugárzás, átadva a terepet a digitális változatoknak.

Másképp látják
A rivális Gartner elemzőcég egyelőre kevés esélyt ad a mobiltévé elterjedésének, legalábbis rövid távon. A megkérdezett európai felhasználóknak csak 5 százaléka jelezte, hogy érdekelné a mobiltelefonos tévézés, de még a szolgáltatás iránt legfogékonyabb Ázsiában is csak a válaszadók ötöde nézne tévét a mobilján.
A jelentés nem csak a szolgáltatásokat igénybe vevőkkel foglalkozik, hanem felhívja a szolgáltatók figyelmét is a technikai jellegű és a szabályozást érintő akadályokra, amelyekkel akkor találják szembe majd magukat, ha már sikeresen elérték a kritikusan nagy számú előfizetőt. Sokak szerint a mobiltévé kiforratlan technológia, amelyre az is bizonyíték, hogy a BT és a Virgin Mobile idén júliusban befejezte mobil TV szolgáltatásait, közvetlenül azután, hogy az Európai Bizottság szabványként ratifikálta a DVB-H specifikációt. Dr. Windsor Holden, a jelentés szerzője szerint ez hatalmas lökés lehet e szabvány terjedésének, ugyanakkor elbizonytalaníthatja azokat, akik más technológiákra szavaztak volna.

Mobil tévé

Aggodalomra adhat okot, hogy a műsorszórási frekvenciák kiosztása még nem zárult le, amelyet sietve kellene tenni, a gyártóknak meg közben azon kell fáradozniuk, hogy a lehető legtöbb olyan készülék jelenjen meg, amely alkalmas a mobltévés adások vételére. "A kulcs a szolgáltatás felemelkedéséhez az, hogy a képesség magától értetődő legyen. A korábbi kiegészítő szolgáltatások, mint az SMS, vagy a mobilos fotózás is így terjedtek el, így ma már szinte mindenki képes szöveges üzeneteket küldeni, és fényképeket készíteni mobiltelefonja segítségével" -- mondta Holden.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 04:26

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.